Bra tryck lovar mer i nya Elanders

Aktieanalys Med ökad exponering mot logistiklösningar har Elanders lagt ännu ett år med bra tillväxt bakom sig och vinsten är rekordhög. Nya grepp lovar dessutom gott för marginalen i år.

Carl Bennets tryckeribolag Elanders står utan tvekan för ett av börsens större förvandlingsnummer det senaste decenniet. Medan marknaden för traditionella tryckprodukter av olika slag har varit på stadigt nedåtgående har Elanders varit offensiva när det gäller att växla upp inom andra och uppåtgående nischer, framför allt kopplat till olika typer av logistiklösningar.

Det har resulterat i att affärsområdet Supply Chain Solutions idag är helt dominerande med mer än fyra femtedelar av koncernens omsättning och ännu mer av vinsten. Ett område där det finns gott om tillväxtmöjligheter att fånga, drivet av en större medelklass, urbaniseringen, ökad e-handel och skärpta hållbarhetskrav.

Supply Chain Solutions

Affärsidén i Supply Chain Solutions är att erbjuda kunderna ett helhetsansvar för deras leveranskedja och exempel på tjänster är allt ifrån ordermottagning, upphandlingar, lagerhållning, packning och leveranser till återvinning och återanvändning av uttjänta produkter. Genom att anlita Elanders kan kunderna fokusera på sin kärnverksamhet och bland de stora kundgrupperna hittar man modeföretag, säljare av hemelektronik och biltillverkare.

Print & Packaging Solutions är Elanders andra affärsområde, där tryckeriverksamheten ligger, och det utgör nu bara 19 procent av omsättningen. Här trycker Elanders exempelvis manualer till bilar och lastbilar men den typ av uppdrag som efterfrågas allt mer idag handlar om digitaltryck med specialbeställningar i kortare serier med allt från inbjudningskort, kalendrar och fotoprodukter till individanpassade böcker.

Print & Packaging Solutions

I den pressade tryckerimarknaden är det många konkurrenter som har behövt kasta in handduken eller gå samman med konkurrenter till följd av digitaliseringen. Tuffa förutsättningar men också något som skapar tillväxtmöjligheter för den som, likt Elanders, vågar koppla ett grepp på utvalda nischer och kan ta marknadsandelar på en krympande totalmarknad.

Den omställning som Elanders har gjort är präglad av många tongivande förvärv genom åren. Ett av de senare och till synes mycket lyckade nytillskotten är amerikanska Bergen Logistics som köptes i slutet av 2021 och som är stora inom modesegmentet i USA. Dotterbolaget stack på nytt ut under det senaste kvartalet med tvåsiffrig tillväxt, vilket framgick av kvartalsrapporten som släpptes i går.

En rapport som summerar ett 2022 där Elanders växer organiskt med 6 procent och med råge slår både omsättnings- och vinstrekord. Med en omsättning på strax under 15 miljarder och en justerad rörelsevinst på 966 miljoner kronor landade rörelsemarginalen för helåret på 6,5 procent. Det innebär att den äntligen börjar närma sig målnivån 7 procent.

Att Elanders omsatte under 2 miljarder kronor så sent som för tio år sedan säger en del om kraften i omvandlingen man gått igenom. Samtidigt med den höga tillväxten har marginalen varit förhållandevis stabil och den är på uppgång de senaste åren.

En riktning som bör kunna fortsätta. Dels därför att en del problem, som höga materialkostnader, covid-stängningar i Kina och en ryckig produktion i vissa kundsegment, börjar lätta nu. Dels har Elanders aviserat åtgärder för att dra sig ur en del förlustverksamheter inom vägtransporter i Tyskland och minska en del låglönsamma handelsaktiviteter i Asien.

Tillsammans bör detta kunna driva på en fortsatt marginalförstärkning upp mot marginalmålet, vilket de analytiker som bevarar bolaget också tror på.

 

Elanders 2021A 2022A 2023E 2024E
Omsättning, Mkr 11733 14974 15451 16173
Rörelsemarginal (ebita) % 5,6 6,5 6,8 7,0
Vinst/aktie, sek 9,1 13,3 16,3 18,2
Utdelning/aktie, sek 3,6 4,2 4,6 5,3
Källa: Factset        

 

Även om Elanders har en hyggligt stor del kunder som inte är särskilt cykliska så finns en osäkerhet kring konjunkturläget i år och slutefterfrågan i vissa segment. Exempelvis noterar bolaget fortsatt en svag marknad inom hemelektronik och vitvaror, medan produkter kopplade till hemuppvärmning å andra sidan går starkt.

Att det sker en inbromsning på vissa håll kan visserligen ge en del extraaffärer inom lagerhållning för Elanders på kort sikt, men på lång sikt är det förstås att föredra att kunderna mår bra och växer. Och på lång sikt finns behovet av de tjänster Elanders utför inom logistikområdet i en rad olika sektorer definitivt kvar och kan dessutom komma att stärkas kommande år.

Tidiga tecken på att tillverkande bolag vill flytta produktion och köpa komponenter från underleverantörer närmare sig, så kallad nearsourcing, har nu övergått i konkreta åtgärder bland en del kunder, enligt Elanders.  Med sin starka närvaro i Europa kan det bli ett trumfkort för Elanders och vi ser goda möjligheter för fortsatta bra tillväxt både organiskt och via förvärv bortom nuvarande recessionsoro.

Med ett p/e-tal på drygt 10 i år som faller till styvt 9 nästa år räknat på konsensusprognoserna drar vi slutsatsen att aktiemarknaden är inte är villig att ta ut någon större framgång i förskott. Visst finns det utmaningar kopplade till både konjunkturen och tryckerisektorns framtid, kryddat med högre räntekostnader framöver, men vi tycker att Elanders har bevisat att de hela tiden hittar nya sätt att växa med bra lönsamhet.

Aktien tog ett litet kliv upp efter rapporten och fortsätter bolaget på inslagen väg kommer även aktien att fortsätta göra det.

Vi säger köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Elanders B Köp 170,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -