Allt du behöver veta om elstödet

El Trots att det knappast lidit brist på artiklar om elstödet i media på senare tid kan det fortfarande vara svårt att veta när och hur mycket pengar man faktiskt får. Placera reder ut vad vi vet – än så länge.

Du har säkert någorlunda koll på att det kommer en utbetalning till elkonsumenter nu i andra halvan av februari. Det är det som kallas för det första elstödet. Pengarna som kommer då är tänkt att stötta privatpersoner för kostnaden för elförbrukningen från och med oktober 2021 till och med september 2022.

Elstöd nummer 2 avser förbrukningen under november och december den här vintern och skiljer sig främst på det sättet att hela landet får det.

Pengarna från elstöd 1 kommer i februari

Det är alltså inte alla som får pengar när det första elstödet delas ut. Dessa villkor ska vara uppfyllda:

Du får bara elstödet om du stod registrerad på elabonnemanget den 17 november 2022.

Du får bara elstödet om du bor (eller snarare har din elanläggning) i elområde 3 eller 4. Det genomsnittliga elpriset i område 1 och 2 var helt enkelt för lågt under denna period.

Här kan du läsa om hur myndigheten Svenska Kraftnät räknat fram prisnivåerna för om och hur mycket stöd som ska utgå. Bild: Svenska Kraftnät

Du får bara elstödet om du betalar din el direkt till din elleverantör, alltså inte om den ingår i din hyra till exempel.

Hur vet jag vilket elområde jag tillhör?

Om du inte vet vilket elområde du tillhör kan du titta på din faktura. Där brukar elområdet tydligt stå. Om det bara står områdes-id kan du via Svenska kraftnäts lista hitta ditt område.

På elräkningen kan du ta reda på vilket elområde du tillhör.

Tänk på att det inte är där du bor, utan i vilket område själva elanläggningen ligger, som avgör om du får stöd. Således får du som bor i Stockholm stöd för förbrukningen i din villa, men inte om du har en fjällstuga i elområde 2, i den första omgången av elstödet.

Vad händer om jag flyttat?

För att bestämma vilka som har rätt till elstöd har man beslutat om en så kallad brytpunkt. Brytpunkten är 17 november. Det betyder att du inte kommer att få elstöd för elförbrukningen i ditt hus om du avslutade elabonnemanget den 16 november.

Således kommer du som startade ett elabonnemang få stödet även om du blev elkund först den 17 november—fast det inte var du som förbrukade elen under den perioden du får stöd för.

Vad händer om jag även producerar el?

Den elkonsument som även använder egen el och ibland producerar ett överskott får endast stöd för den del av förbrukningen som man inte själv producerat.

Hur mycket får jag i elstöd?

Om din elanläggning ligger i elområde 3 får du 50 öre multiplicerat med din elförbrukning i kilowattimmar. I elområde 4 får du 79 öre per kilowattimme.

På din faktura ser du hur hög din förbrukning varit.

Vad händer om jag har fler bostäder?

Du får stöd för flera bostäder så länge dessa har separata elnätsavtal och i övrigt uppfyller kraven.

Se till att anmäla konto i tid

Alla som har rätt till elstöd kommer att få pengar förr eller senare och du behöver alltså inte ansöka om dem. Vill du få dina elstödspengar så snabbt som möjligt gäller det att anmäla ditt konto hos Swedbank senast den 13 februari. Det är Försäkringskassan som sköter själva utbetalningen.

Du måste alltså inte vara kund hos Swedbank, bara anmäla ditt konto. Även om du råkar vara kund hos Swedbank måste du ändå anmäla ditt konto.

Du behöver däremot inte anmäla ditt konto om du får pension utbetalad från pensionsmyndigheten.

De som har sitt bankkonto registrerat hos Swedbank kan se fram emot pengarna från 20 februari och några dagar framåt.

De som inte anmält konto får vänta längre, oklart hur länge, och kommer att få en utbetalningsavi. Den kan man lösa in gratis på nätet eller mot en avgift hos ett ombud.

Andra elstödet klart – så mycket får du

Det var bara häromveckan som Energimarknadsinspektionen godkände det andra elstödet. Än så länge finns några frågetecken, framför allt om när pengarna kommer och vilken myndighet som kommer att betala ut dem – även om det ligger nära till hands att tro att det blir Försäkringskassan även den här gången.

Den stora skillnaden mellan elstöd 1 och 2 är i alla fall att det även kommer att komma elområde 1 och 2 till godo. Det vi också vet redan nu är att ersättningen kommer att uppgå till maximalt 80 procent av förbrukningen.

För att få den andra omgången av elstödet ska du stå på elabonnemanget den 31 december 2022.

Hur mycket får man i elstöd 2?

Hur mycket elstöd man får i andra omgången beror på i vilket elområdet du har din elanläggning.

I elområde 1 och 2 får du 90 öre per kilowattimme upp till 80 procent av elförbrukningen.

I elområde 3 får du 126 öre per kilowattimme upp till 80 procent av elförbrukningen.

I elområde 4 får du 129 öre per kilowattimme upp till 80 procent av elförbrukningen.

Varning för bedrägerier

En mix av ett nytt förfarande kantat av frågetecken och stora pengar som ska delas ut till många människor är en perfekt grogrund för bedrägerier. Se därför till att aldrig lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter om någon ringer och utger sig för att ringa från någon myndighet eller bank.

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -