Brenntag ger rätt kemi i portföljen

Aktieanalys Brenntag är världens största distributör av kemikalier och livsmedelsingredienser. Värdering är låg. Nu har aktivistfonder tagit positioner i bolaget. Är det läge att ta rygg på dessa?

Brenntag är världens största kemi- och livsmedelsingrediensgrossist. I korthet går affärsidén ut på att köpa stora mängder hos producenterna och sedan sälja i mindre mängder till kunderna och skära emellan.

Brenntag har över 580 distributionsterminaler i mer än 80 länder. Totalt har man över 17 000 anställda.

Sortimentet av kemiska produkter är brett. Brenntag säljer till en rad olika branscher som livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin, kosmetik, jordbrukssektorn och till olja- och gassektorn.

Brenntag har också utvecklat en rad specialtjänster för att hjälpa kunderna med till exempel lagring, hantering, transport och riskhantering av kemikalier och ingredienser.

Brenntag har en lång historia. Grunden till bolaget lades av Philipp Mühsam år 1874. Han startade en äggrossist i Berlin.

Med åren lades fler och fler verksamheter till och år 1912 började det som senare blev Brenntag med kemikaliedistribution.

När nazisterna tog över makten i Tyskland flydde familjen Mühsam till USA och tvingades 1937 sälja firman som då hette Brennstoff-Chemikalien und Transport AG.

Bolaget köptes upp av industrialisten Hugo Stinnes som döpte om firman till Brenntag. 1943 flyttades bolagets verksamhet från Berlin till Mülheim an der Ruhr i västra Tyskland.

Under efterkrigstiden expanderade bolaget internationellt genom flera större uppköp. Sammantaget har Brenntag köpt upp hundratals mindre kemikaliedistributörer globalt.

Senaste stora uppköpen gjordes 2021 i USA, då man tog över JM Swank och Matrix Chemical. JM Swank är USA:s största distributör av livsmedelskemikalier.

I år spås både omsättning och vinst backa något jämfört med 2022. USA är idag största marknaden med drygt 30 procent av omsättningen. 

  2021 2022 2023 2024
Omsättning MEUR 14 383 18 945 18 166 18 637
Rörelsemarginal, % 6,75 7,77% 7,10% 7,35%
Vinst/aktie EUR 2,9 6,1 5,35 5,71
Utdelning EUR 1,45 1,95 1,91 2,02
Källa: Marketscreener        
       

Brenntag börsnoterade i mars 2010 till kursen 16,7 euro. I september 2021 flyttade bolaget in i DAX-indexet i samband med att indexet utökades med tio bolag. Bolagets huvudkontor ligger i Essen.

Under det senaste året har Brenntag hamnat under press på grund av de höga energi- och råvarupriserna och lägre efterfrågan till följd av makrosituationen.

Värderingen har fallit tillbaka så pass mycket att två aktivistfonder från London nu tagit positioner i bolaget.

Brenntag pressas att få upp lönsamheten av de två aktivistfonderna Engine Capital och PrimeStone. Aktivistfonderna kräver bland annat att bolaget ska delas upp och att de pågående samtalen om ett samgående med konkurrenten Univar Solutions ska avslutas.

Aktivistfondernas intåg har gett nytt liv åt aktien som hittills i år stigit 20 procent. Över de senaste tolv månaderna har aktien backat 3 procent.

Trots uppgången handlas aktien till ett p/e-tal på 13 för innevarande år.

Även om Brenntag drabbas av konjunkturnedgången har värderingen anpassats rikligt efter detta. Brenntags dominerande position inom distribution av kemiska ingredienser talar för aktien på längre sikt.

Bolaget har en mycket diversifierad kundbas som talar för att de kommer att stå emot konjunktursvängningarna. Till bolagets nackdelar hör dock att det saknar en stark huvudägare.

Aktivistfondernas inträde talar för att det kommer att hända positiva saker ur ett aktieägarperspektiv. Det är dessutom en god indikation på att aktien är alldeles för lågt värderad.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Brenntag SE Köp 71,46 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -