Basvalet för utdelningsinvesteraren

Aktieanalys Försäkringsjätten Allianz helårsomsättning var något svagare än väntat samtidigt var vinsten högre än väntat och utdelningen höjs igen. Aktien är intressant för långsiktiga utdelningsinvesterare.

Tyska börsens eviga utdelningsaktie lever upp till sitt namn. Sedan 1982 har Allianz bara sänkt utdelning en gång. Det var under finanskrisen 2009.

I år kommer Allianz att dela ut 11,40 euro per aktie jämfört med 10,80 förra året. På nuvarande kursnivå innebär det en direktavkastning på 5,15 procent. Målet är att dela ut 50 procent av vinsten.

Samtidigt som Allianz delar ut pengar så återköper de också regelbundet aktier.

Allianz är Frankfurtbörsens fjärde största bolag med ett marknadsvärde på 89,3 miljarder euro.

Allianz är ett av världens största försäkringsbolag med verksamhet i över 70 länder. Totalt har Allianz 122 miljoner privat- och företagskunder. Marknadspositionen är stark i Europa och Asien.

Företaget är väl diversifierat inom olika försäkringssegment som liv-, sak-, sjuk- och reseförsäkringar.

Utöver det har Allianz också en stark närvaro inom tillgångsförvaltning genom dotterbolaget Allianz Global Investors och PIMCO.

Allianz förvaltar ett kapital på 1,635 miljarder euro, vilket gör bolaget till en av världens största kapitalförvaltare. Sedan år 2000 äger Allianz kapitalförvaltaren Pimco. Pimco grundades och leddes fram till 2014 av Bill Gross.

Allianz grundades den 5 februari 1890 i Berlin och München av bankmannen Wilhelm Fink och försäkringsexperten Carl Thieme.

Starten blev lyckad och bara tre år senare öppnade man sitt första utlandskontor i London. Härifrån växte verksamheten snabbt till USA och resten av världen.

12 december 1895 börsnoterades Allianzaktien på Berlinbörsen. Redan före första världskriget kom över 20 procent av bolagets intäkter från affärer utanför Tyskland.

Efter andra världskriget var Allianz konkursmässigt. Bolaget överlevde med nöd och näppe och i början av 1970-talet var bolaget återigen ett av de största försäkringsbolagen i Europa.

Särskilt viktigt var här bilismen och utvecklingen av bilförsäkringen. 2005 köpte Allianz namnet på fotbollsarenan i München, där bland annat öppningsmatchen i fotbolls-VM 2006 spelades.

Nuvarande vd är Oliver Bäte. Han har haft sin post sedan hösten 2014.

Under 2023 spås omsättningen för koncernen att växa med knappt 2 procent.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 152 671 155 229 159 851 155 875
Rörelsemarginal 9,30% 9,30% 9,70% 10,30%
Vinst/aktie EUR 16,3 23,9 26,3 28,2
Utdelning EUR 10,8 11,4 13,1 13,7
Källa: Marketscreener        
         

Hittills i år är Allianzaktien upp drygt 10 procent. Sett över tolv månader summeras uppgången till 18 procent.

Aktien handlas till ett p/e-tal på 9,3 räknas på året vinst. Det är i linje med de andra jättarna i branschen.

11 av de 18 analytiker som bevakar aktien sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen är 247 euro. Det innebär en potentiell uppsida mot vad aktien handlas till idag på drygt 11 procent.

En fördel med försäkringsbolag är att de har många återkommande kunder. Kunder som förnyar sina försäkringar år efter år. I genomsnitt brukar cirka 90 procent av försäkringsbolagens kunder återkomma.

En riskfaktor under kommande åren är om klimatförändringarna leder till fler naturkatastrofer, vilket sin tur leder till högre kostnader för skador. I förlängningen kommer dock försäkringsbranschen att parera detta genom höjda premier.

Koncernen är välpositionerad för fortsatt tillväxt. Den åldrande befolkningen i särskilt västvärlden ger successivt ökad efterfrågan på försäkringar och finansiella tjänster.

Allianzaktien hör hemma i en utdelningsportfölj. Bolaget tillhör de största i branschen och växer stabilt. Samtidigt som bolaget är mycket aktieägarvänligt med båda stora aktieåterköp och generösa utdelningar.

De senaste månaderna har aktien värderats upp en del. Försiktiga investerare lägger aktien på köplistan och inväntar framtida bakslag på börsen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Allianz SE Köp 222,55 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -