Årets vinnare på Nasdaq 100

Börs Tech-tunga Nasdaq 100 har fått en riktig rivstart. Placera har listat de aktier som gått bäst sett till kursutveckling i indexet.

Under 2022 gick Nasdaq 100-indexet ner över 30 procent men i år är det revansch som gäller. Sedan årsskiftet har Nasdaq 100 gått upp hela 21 procent och den främsta förklaringen till den starka utvecklingen är att marknaden börjar se slutet på de aggressiva räntehöjningarna. 

Placera har med hjälp av tjänsten Börsdata tagit fram de aktier som gått upp mest under 2023 i indexet. I Nasdaq 100 inkluderas de 100 största företagen på Nasdaq sett till börsvärde. 

Bäst på listan är den amerikanska grafikkortdesignern Nvidia som har rusat hela 90 procent i år. Bolagets produkter och tjänster används inom exempelvis gamingindustrin, AI och självkörande bilar. Under 2022 halverades aktien på grund av bland annat en svag efterfrågan inom gamingsegmentet. Den senaste AI-hypen kring Chat GPT och en rapport som var bättre än analytikernas förväntningar kan pekas ut som anledningarna till aktiekursens starka utveckling. Nvidia har idag ett börsvärde på 800 miljarder dollar och p/e-talet, baserat på innevarande års vinst, ligger på 60. 

Meta Platforms, som tidigare gick under namnet Facebook, har gått upp nästan 80 procent. Meta äger de sociala nätverkssajterna Facebook, Instagram och Whatsapp. Bolaget har även en Metaverse-satsning. Under fjolåret var aktien en av de stora förlorarna, aktien gick ned runt 65 procent och värderingen blev låg. Effektiviseringar i verksamheten och en rapport som var över förväntan har givit bränsle till aktien. Meta har ett börsvärde på 550 miljarder dollar och p/e talet på innevarande års vinst uppgår till 21. 

Biltillverkaren Tesla är upp nästan 60 procent under 2023. Ifjol fick Elon Musks Tesla-aktieförsäljningar (för att bland annat finansiera Twitter-uppköpet) och en hög värdering, aktien att rasa med cirka 65 procent. Bolaget har, baserat på 2023 års prognoser, ett p/e-tal på 55 och börsvärdet ligger på 650 miljarder dollar. 

Den sydamerikanska e-handelsjätten Mercadolibre har under året rusat 55 procent. Förutom e-handelstjänsten har bolaget även en snabbväxande fintech-del som går under namnet Mercado Pago. Ifjol var aktien ner runt 35 procent. Börsvärdet ligger på 65 miljarder dollar och p/e-talet på innevarande års prognoser uppgår till 80. 

Align Technology, som är verksamt inom dentalprodukts-industrin, har gått upp 55 procent i år. Bolagets mest kända produkt går under namnet Invisalign som är ett osynligt tandställningssystem med genomskinliga skenor. Align Technology har ett p/e-tal på 50 baserat på 2023 års prognoser. 

Andra aktier som gått starkt i indexet är AMD (50 procent), Booking (32 procent) och bjässen Apple (28 procent).  

Bolag  Kursutveckling i år
Nvidia 90
Meta 77
Tesla 60
Mercadolibre  55
Align 55
AMD 50
Wynn  37
Booking 32
Cadence 31
Baidu 30
Skyworks 28
Apple 28
Applied  25
Intel 24
Lam Research 24
NetEase 24
Workday 22
Amazon 22
Synopsys 22
IDEXX 20
Microsoft 20
Börsdata, 4 april  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -