Släpp inte blicken från den här aktien

Aktieanalys Världens ledande mikrokirurgi- och oftalmologibolag Carl Zeiss Meditec uppvisar goda tillväxttal. Bolaget är dock fortsatt påverkade av pandemieffekterna, vilket påverkar kursen kortsiktigt.

Carl Zeiss Meditecs aktie har hittills i år backat 3 procent. Bakom nedgången ligger fortsatt svagare tillväxt på bolagets största marknad, svagare vinst och fortsatta problem i leveranskedjorna till följd av pandemin.

Under tisdagen släppte Carl Zeiss Meditec halvårsrapport i det brutna räkenskapsåret 22/23 som visade en omsättning på 975 miljoner euro. Det var en ökning med knappt 14 procent mot samma period förra året.

Tillväxten var starkast på den amerikanska marknaden samtidigt som även de europeiska marknaderna växte stabilt.

EBIT minskade från 177 miljoner euro till 144 miljoner euro. Rörelsemarginalen sjönk till 14,8 procent mot förra årets 20,7 procent. Bakom detta ligger stora investeringar i forskning och utveckling samt den fortsatt svagare utvecklingen på den viktiga kinesiska marknaden. Carl Zeiss Meditec känner fortfarande av pandemin i Kina.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 1 903 2 111 2 301 2 515
Rörelsemarginal, % 20,90% 18,80% 20,10% 21,00%
Vinst/aktie EUR 3,3 3,11 3,6 4,1
Utdelning EUR 1,1 1,03 1,15 1,26
         
Källa: Marketscreener      

 

Den något svagare och redan i förväg annonserade rapporten fick aktien att backa på börsen.

Bolagets vd Dr. Markus Weber uppger i rapporten att bolaget fortsatt är starkt påverkade av effekterna av pandemin i Kina med svaga leveranskedjor. Fokus på kort sikt framöver ligger på att korta leveranstiderna och arbeta av den digra orderboken.

Samtidigt uppger bolaget att de fortsatt satsar mycket på strategiska investeringar i forskning och utveckling. Orderboken är fortsatt mycket stor.

Både oftalmologidelen som står för drygt tre fjärdedelar av omsättningen och mikrokirurgidelen uppvisar stabil tillväxt på drygt 12 procent vardera.

För helåret spår bolaget en omsättning på 2,1 miljarder euro och en rörelsemarginal på mellan 17–20 procent.

Både långsiktigt och kortsiktigt finns det mycket som talar för bolaget. Antalet människor med ögonsjukdomar kommer att öka när allt fler blir äldre och har alltmer pengar.

Dessutom ökar kunskapen och samtidigt också förväntningarna hos patienterna. De vanligaste åldersrelaterade ögonsjukdomarna är grå och grön starr.

Idag är Carl Zeiss det enda bolag som erbjuder produkter för hela kedjan inom oftalmologi från diagnostiska verktyg till operation. Till kunderna hör främst ögonkliniker och sjukhus.

Inom mikrokirurgi är det framför allt verktyg för minimalinvasiva operationer som visualiseringslösningar för neurokirurgi och öron-näsa-hals-operationer och intraoperativ strålbehandling som företaget tillverkar och säljer.

Det som idag är Carl Zeiss Meditec AG grundades 2002 och var en avknoppning från Zeiss AG. Zeiss AG i sin tur har sina rötter från 1846, då Carl Zeiss öppnade en verkstad för mekanik och optik i staden Jena.

Zeiss AG är stiftelseägt och fortfarande största ägaren i bolaget med en ägarandel på 59,1 procent.

Carl Zeiss Meditec har drygt 3000 anställda. Huvudkontoret ligger i Jena i delstaten Thüringen i Tyskland.

Företaget är en del av det tyska techindexet TecDax och indexet för medelstora bolag MDax.

Carl Zeiss-aktien bevakas av elva analytiker. fem av dessa sätter köp på aktien, fyra är neutrala och två sätter undervikt på aktien.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 134 euro. 

Trots kursnedgången är Carl Zeiss Meditec knappast billig. Carl Zeiss Meditec handlas till ett p/e-tal på 39 för innevarande år och 33 för nästa år. Ev/ebitda ligger på 20.

Aktien passar väl in i en långsiktig portfölj med fokus på framtidsteman som åldrande, mer krävande och rikare befolkning. Försiktiga investerare kan med fördel vänta in bättre köplägen.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carl Zeiss Meditec A G Köp 113,05 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -