Så sänkte fonden sitt koldioxidavtryck

Fondkommentar Ett ökat ESG-fokus hos kunder har gjort att Pekka Niemelä på fonden UB Infra, genomfört flera förändringar i fonden de senaste åren för att minska koldioxidavtrycket. Men processen att genomföra förändringar i en etablerad fond har haft sina utmaningar. Det säger Pekka Niemelä på ett infrastrukturseminarium till Placera.

Pekka Niemelä

”Institutionella investerare har olika ESG-mål med sina investeringar och olika investeringshorisont. Utmaningen har varit att integrera en ESG-process som uppfyller så mycket som möjligt vad investerarna i fonden vill ha, samtidigt som fondens risk och avkastningsprofil ska upprätthållas och inte avvika från de historiska egenskaperna för en infrastrukturfond”, säger Pekka Niemelä.

”En viktig del av fondens totalavkastning har historiskt kommit från utdelningen i högutdelande stabila infrastrukturbolag. De två största undersektorerna i infrastrukturindex är elproducenter och transportbolag som utgör runt 45 procent. Elproducenterna är den enskilt största sektorn med en tredjedels vikt och samtidigt en av de klart största bovarna gällande koldioxidutsläpp.”

Vad har du gjort för förändringar i fonden?

”Vi har försökt att undvika det populäraste ESG-aktierna som tenderar att bli övervärderade. Vi har letat efter infrastrukturaktier som har traditionella monopolistiska egenskaper. Samtidigt har vi försökt att öka diversifieringen i fonden med bolag verksamma i andra undersektorer än elproducenter.”

”Ett aktivt val har varit att minska exponeringen i elproducenter och Multi-Utilities där kolkraftverk är representerade, vilket ger höga koldioxidavtryck. Gasbolag, transport- och lagringsbolag inom olja och gas är andra undersektorer där vi minskat exponeringen för fonden.”

”Vi har gjort flera investeringar inom järnvägstransporter, telekommunikationsinfrastruktur och miljöinfrastruktur inom återvinning. Det har gjort att fonden nu är mer diversifierad än tidigare. Volatiliteten i fonden har ökat lite när vi sålt av traditionella infrastrukturbolag, men samtidigt erbjuder bolag i fonden en högre tillväxt än tidigare.”

Hur påverkas fondens koldioxidavtryck efter förändringarna i fondens innehav?

”Fondens totala koldioxidavtryck har sjunkit betydligt genom att vi har ökat diversifieringen med flera undersektorer. Fonden har nu ett betydligt lägre koldoxidavtryck än fondkategorin. Vi har nu hittat en långsiktig och bra ESG-integrerad investeringsmodell, som inte gör avkall på fondens karaktär.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -