Siemens Energy hämtar ny kraft

Aktieanalys Siemensavknoppningen Siemens Energy har hittills varit en besvikelse på börsen. Nu kan vändningen vara inne. Senaste rapporten visade på stark orderingång och höjda försäljningsprognoser.

Siemens Energy är världens ledande företag inom energiteknik. En sjättedel av den el som produceras på jorden är baserad på tekniker från Siemens Energy.

Bolaget har 91 000 anställda i mer än 90 länder. Siemens Energy säljer ett brett utbud av produkter och tjänster för energiproduktion som gasturbiner, ångturbiner, generatorer, vindkraftverk, solkraftverk och energilagringssystem.

Företaget erbjuder också digitala lösningar för energihantering och automatisering för att öka energieffektiviteten och minska koldioxidutsläppen.

I september 2020 knoppades Siemens Energy av från moderbolaget Siemens. Sedan dess har aktieutvecklingen varit halvtaskig mycket på grund av den svaga utvecklingen i det tidigare delägda dotterbolaget Siemens Gamesa.

Siemens Gamesa har återkommande levererat stora förluster på grund av misskötta vindkraftsprojekt. Förra året tröttnade Siemens Energy på problemen och köpte upp hela Siemens Gamesa.

Siemens Energys resultat för det andra kvartalet signalerade att vändningen kan vara inne.

Bolagets omsättning för det andra kvartalet var högre än väntat. Omsättningen steg 22 procent till 8 028 miljoner euro. Samtidigt fortsatte orderingången att växa. Orderingången var 12 256 miljoner euro mot förra årets 7 908 miljoner euro.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 28 997 31 437 32 797 35 185
Rörelsemarginal, % 1,30% 0,55% 4,50% 5,70%
Vinst/aktie EUR -0,56 -0,79 0,83 1,45
Utdelning EUR 0,1 0 0,3 0,57
         
Källa: Marketscreener      


Siemens Energy passade också på att höja försäljningsprognosen för helåret.

Bolaget spår nu att den jämförbara försäljningen ökar med 10-12 procent i år. Den tidigare prognosen låg på 3-7 procents tillväxt.

Drygt 60 procent av Siemens Energys omsättning kommer från gas- och kraftdelen medan knappt 40 procent kommer från ett av världens största bolag inom vindkraftsproduktion Siemens Gamesa.

Runt 50 procent av omsättningen genereras i Europa.

Det som gör Siemens Energy intressant under de kommande åren är att stora summor ska investeras i ny kraftinfrastruktur.

2040 kommer det att behövas grovt räknat 50 procent mer elenergi på jorden.

Siemens Energy befinner sig i hjärtat av den här omställningen. Siemens Energy har den teknologiska bredden både inom traditionell kraftgenerering, vätgasproduktion, industriella tillämpningar och inom förnyelsebar energi.

I år väntas vinsten per aktie bli negativ, men därefter spås goda tider för Siemens Energy.

Moderbolaget Siemens är fortfarande största ägare i Siemens Energy med 34,6 procent av aktierna.

Hittills i år är Siemens Energyaktien upp 35 procent. Sett över de senaste tolv månaderna är aktien upp 44 procent.

Av de 17 analytiker som följer Siemens Energy sätter 13 köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 25 euro per aktie.

I år spås omsättningen öka med 8 procent till 31,4 miljarder euro. Omsättningen spås öka stabilt under de kommande åren samtidigt som rörelsemarginalen tickar på uppåt.

EV/EBITDA väntas nästa år hamna på 5,9.

Det som talar för Siemens Energy är det ökade behovet av kraft och att det här behovet måste stillas med gröna eller grönare energikällor.

En stor del av energiomställningen globalt kommer i de första stegen att gå från kol till gas. Även här gynnas Siemens Energy.

Siemens Energys teknik och hållbara energisystem gör det väl positionerat för att dra nytta av den ökande efterfrågan på ren energi och energieffektivitet runt om i världen.

Siemens Energy finns i hela värdekedjan och är unikt positionerat. Nu borde det dessutom lossna när det gäller lönsamheten.

Sedan Placera senast skrev om Siemens Energy för två år sedan har aktien tappat drygt 20 procent. Nu finns det mycket som talar för att utgången kommer att bli bättre.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Siemens Energy AG Köp 23,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -