Börsen nära nollan, SBB rasar

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid oregelbundet. SBB tappade stort efter uppgifter om att det krisande fastighetsbolaget kan komma att behöva sälja fastigheter

Vid 12.30-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 2.259. Aktier för 6 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var index i London ned 0,2 procent medan Parisbörsen sattes ned knappt en procent.

Regeringen letar köpare av samhällsfastigheter erfar Dagens industri. Detta samtidigt som SBB, storägare av samhällsfastigheter, befinner sig i kris. Fastighetsvärderaren Anders Elvinsson uppger för tidningen att SBB kan tvingas sänka priset på sina fastigheter till mer än 15 procent under bokfört värde. SBB föll 11 procent. Därmed har bolaget sedan årsskiftet förlorat ungefär tre fjärdedelar av sitt värde.

Bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30 steg Astra Zeneca med närapå 2 procent vardera medan Electrolux fortsatte ned cirka 1,5 procent efter tisdagens nedgång om drygt 3 procent då vitvarutillverkaren informerade om en avsättning på 650 miljoner kronor. Molnkommunikationsbolaget Sinch tappade 4 procent.

Handelsbanken har tecknat avtal om att sälja vissa delar av verksamheten i Finland. På överlåtelsedagen kommer banken att erhålla kontant ersättning motsvarande substansvärdet, cirka 1.300 miljoner euro per mars 2023, plus en premiebetalning om maximalt 8,5 miljoner euro. Transaktionen beräknas vara slutförd under andra halvan av 2024. Aktien steg drygt 1 procent.

Embracer fortsatte upp 4 procent under hög omsättning efter en tvåsiffrig uppgång på tisdagen. Dagens industri skrev i onsdagens tidning att Embracers vd Lars Wingefors verkar befinna sig i Saudiarabien och i marknaden spekulerar vissa om ett bud med superpremie.

Djurhälsovårdsbolaget Vimian var också högt omsatt då aktien steg med nästan 4 procent. Enskilda har internmäklat en storpost i Vimian motsvarande cirka 1,8 procent av kapitalet.

Bonava har ingått avtal om en försäljning av sin verksamhet i ryska S:t Petersburg till RBI Group. Köpeskillingen ligger på cirka 440 miljoner kronor. Aktien stärktes 2 procent.

På onsdagen är det sista chansen för bolag med kalenderår att lägga fram sina siffror för det första kvartalet 2023. Främst mindre bolag återstår innan vi kan stänga rapportperioden för den här gången.

Ett av bolagen med rapport på onsdagen var bostadsbyggaren Besqab vars rörelseresultat sjönk till 6,6 miljoner kronor (37,4) i det första kvartalet 2023. Innevarande år ser ut att bli fortsatt utmanande för bostadsutvecklare, skriver Besqabs vd Carola Lavén i rapporten. Aktien var ned 4 procent.

En annan rapportör var biosimilarbolaget Xbrane Biopharma. Trots att omsättningen ökade markant till 61,8 miljoner kronor (7,3) i samband med lanseringen av Ximluci försämrades ebitda-resultatet till -48,4 miljoner kronor (-32,9) i det första kvartalet. Xbranes vd Martin Åmark uppgav i vd-ordet att han bedömer att bolaget kommer att det kommer att bli kassaflödespositivt under 2023 i enlighet med bolagets mål. Aktien sågs upp 5 procent.

Strålterapisystembolaget Elekta som backade med cirka 1,5 procent på tisdagen efter besked om att en kund i Australien förbereder en konkursansökan fortsatte ned med över 5 procent i öppningshandeln.

DNB Markets inleder bevakning av Bilia med rekommendationen köp och riktkurs 130 kronor. Aktien steg knappt 2 procent till 107:60 kronor.

Braincool var en vinnare med en uppgång på 38 procent. Under morgonen presenterades ett avtal med och en order från medicinteknikbolaget Zoll värt minst 100 miljoner kronor. Avtalet innebär vidare att Braincool avvecklar den egna amerikanska försäljningsorganisationen med årliga kostnadsbesparingar på 25 miljoner kronor. Med högre intäkter och lägre kostnader är bedömningen att bolaget kommer att kunna visa ett positivt resultat 2024.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -