Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport New York-indexen avancerade under gårdagen och Asienbörserna följer och handlas positivt under fredagsmorgonen. Ledande terminer indikerar en öppning uppåt för OMXS30.

De amerikanska börserna noterade en ordentlig återhämtning på torsdagen och stängde i positivt territorium. Marknaderna stärktes av beskedet om att det amerikanska skuldtaket höjs samt av de starka jobbsiffrorna för den privata sektorn. Vid stängning handlades S&P 500 upp 1,0 procent samtidigt som Nasdaq Composite stärktes med 1,3 procent. Dow Jones steg 0,5 procent. 

Bland tillgångsslagen på råvarumarknaden noterade övervägande positiv handel under gårdagen. Oljepriserna steg på torsdagen inför kommande OPEC-möte på söndag, stärkta av att representanthuset i USA röstade igenom en höjning av det amerikanska skuldtaket. Vid 20:35 adderade Brentoljan 1,6 dollar vilket resulterade i ett oljepris på 74,3 dollar per fat. WTI-oljan steg vid samma tidpunkt 2,0 dollar till priset 70,1 dollar per fat

Hos basmetallerna återfanns nickel i toppen med en prisuppgång på 3,9 procent. Koppar och zink handlades också i positivt territorium med uppgångar på 1,5 respektive 1,1 procent, medan aluminiumpriset steg med 1,0 procent. Endast bly noterades i negativt territorium med en nedgång på 0,2 procent. Guldet adderade 15,4 dollar vilket resulterade i ett guldpris på 1 977,5 dollar per uns. 

Bland enskilda amerikanska bolag stack varuhuskedjan Dollar General ut med ett kursras på 19,5 procent. Detta efter att bolagets kvartalssiffror kommit in långt under marknadens förväntningar tillsammans med en sänkt helårsprognos. Varuhuskedjan Macy’s utmärkte sig med en uppgång på 1,2 procent trots att deras kvartalsförsäljning var sämre än väntat och helårsprognosen sänktes. Goldman Sachs handlades igår ned 2,3 procent efter att banken varnat för en möjlig 25-procentig nedgång i handelsintäkterna för detta kvartal. I januari minskade storbanken personalstyrkan med 3 200 anställda och nu förväntas fler nedskärningar på grund av den svåra ekonomiska miljön. 

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan handlades ned 4 punkter till 3,60 procent.

Asienbörserna följer gårdagens positiva utveckling i USA och avancerar under morgonen. Detta i spåren av att den andra kammaren i den amerikanska kongressen, senaten, sent igårkväll röstade för överenskommelsen om att höja skuldtaket. Vid 07:30 handlades Shanghai kompositindex 0,8 procent och Hang Seng upp 3,7 procent. Japanska Nikkei 225 stärktes vid samma tidpunkt med 1,0 procent. 

Stockholmsbörsen bjuder idag på en kvartalsrapport som Sectra står för och publicerar vid 08:15. Inga nya riktkurser eller rekommendationer har kommit under morgonen.

På makrofronten stundar en lugn fredag med få förannonserade händelser. Vid klockan 08:00 presenterar Sverige landets bytesbalans för det första kvartalet. Dagen på den internationella arenan avrundas sedan i eftermiddag vid 14:30 med att USA publicerar sina arbetslöshetssiffror för maj. 

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -