Börsen på plus, Viaplay kollapsar

Börsen Stockholmsbörsen inledde handelsveckan på plus. Att Asienbörserna steg på måndagen var i linje med fredagens börsuppgångar på båda sidor Atlanten i samband med den starka amerikanska sysselsättningsrapporten för maj. Oljepriserna har rört sig uppåt efter besked om en saudisk oljeproduktionsminskning medan basmetallerna pekar nedåt över lag.

På hemmaplan kollapsar Viaplay-aktien efter en vinstvarning, sänkta finansiella mål och en utbytt vd.

Vid 9.50-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.302 och aktier för närmare 1,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ledande index i Frankfurt och Paris var upp 0,4 respektive 0,1 procent.

SBB gick svagast bland OMXS30-bolagen, ned 4 procent, efter att i fredags ha meddelat att Ilija Batljan slutar och efterträds av Leiv Synnes, som lämnar jobbet som finanschef på Akelius.

Leiv Synnes avser fortsätta det utstakade arbetet kring den strategiska översyn som SBB initierat, och som inkluderar en försäljning av delar, eller hela bolaget. Det uppger han för Nyhetsbyrån Direkt.

I fredags steg fastighetsaktier i allmänhet och SBB i synnerhet – rörelser som reverseras något under måndagen.

Storbolagsindexet toppades av Nordea, upp 1,1 procent. Även Tele2 och SEB återfanns nära toppen av indexet.

Lastbilsbolaget Volvo var upp 0,4 procent. Den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar uppgick preliminärt till 15.500 fordon i maj, vilket var 29 procent högre än i april, enligt siffror från ACT Research som brukar vara intressanta för Volvo.

Morgonens mest uppmärksammade rörelse noterades dock utanför storbolagsindexet. Viaplay rasade nära 60 procent sedan bolaget sänkt sina mål för 2023 som en följd av en tilltagande försämring på de marknader där bolaget verkar och att genomförandet av bolagets kostnadsbesparingsprogram har tagit längre tid än förväntat. Företaget drar även tillbaka sina långsiktiga operativa och finansiella mål.

Vd Anders Jensen lämnar streamingbolaget omedelbart och efterträds av före detta MTG-vd:n Jørgen Madsen Lindemann. Viaplay räknar med att vid utgången av det andra kvartalet ha en abonnentbas på 7,7 miljoner, en kvartalsförsäljning på 4,5–4,6 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat på mellan -250 och -300 miljoner kronor.

Skogskoncernen Stora Enso har fått en köprekommendation av Dagens Industri medan sektorkollegan SCA har fått en köpstämpel av Affärsvärlden. Stora Enso var upp 1,2 procent medan SCA var oförändrad.

Gamingbolaget Enad Global 7 har fått höjd riktkurs av Handelsbanken Capital Markets från 55 till 60 kronor. Rekommendationen på kort sikt, tre månader, är fortfarande köp. På lång sikt, tre år, upprepas rekommendationen outperform. Aktien var upp 3,8 procent.

Initiator Pharma handlades upp nära 25 procent sedan bolaget meddelat "positiva, statistiskt signifikanta och dosberoende kliniska observationer" relaterade till effekt vid erektil dysfunktion samt att inga allvarliga eller kritiska biverkningar observerats i den kliniska fas 2a-studien med IP2018 hos patienter med mild till måttlig erektil dysfunktion.

Under måndagen riktas blickarna även mot en rad inköpschefsindex för tjänstesektorn i flera länder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -