Stabil börsuppgång, Viaplay faller 60%

Börsen Stockholmsbörsen handlades uppåt på måndagen. Mycket fokus låg fortsatt på SBB, som aviserade ett vd-byte i slutet av förra veckan, samt Viaplays vinstvarning och vd-byte.

Vid 12.45 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,7 procent till 2.309 och aktier för närmare 5,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ledande index i Frankfurt och Paris handlades kring nollstrecket.

Starkast bland OMXS30-bolagen gick SBB med en uppgång på omkring 15 procent. Bolaget har därmed stigit 90 procent sedan bottennoteringen i torsdags, efter att i fredags ha meddelat att Ilija Batljan slutar och efterträds av Leiv Synnes, som lämnar jobbet som finanschef på Akelius.

Leiv Synnes avser fortsätta det utstakade arbetet kring den strategiska översyn som SBB initierat, och som inkluderar en försäljning av delar, eller hela bolaget. Det uppger han för Nyhetsbyrån Direkt.

Bland andra aktier inom storbolagsindexet som gick starkt fanns Sandvik och Volvo som var upp omkring 1,4 procent.

Måndagens mest uppmärksammade rörelse fanns utanför storbolagsindexet med Viaplay, vars aktie rasade drygt 60 procent efter att bolaget sänkt sina mål för 2023 som en följd av en tilltagande försämring på de marknader där bolaget verkar och att genomförandet av bolagets kostnadsbesparingsprogram har tagit längre tid än förväntat. Företaget drar även tillbaka sina långsiktiga operativa och finansiella mål.

Vd Anders Jensen lämnar streamingbolaget omedelbart och efterträds av före detta MTG-vd:n Jørgen Madsen Lindemann. Viaplay räknar med att vid utgången av det andra kvartalet ha en abonnentbas på 7,7 miljoner, en kvartalsförsäljning på 4,5–4,6 miljarder kronor och ett justerat rörelseresultat på mellan -250 och -300 miljoner kronor.

Skogskoncernen Stora Enso har fått en köprekommendation av Dagens Industri medan sektorkollegan SCA har fått en köpstämpel av Affärsvärlden. Stora Enso var upp 2,4 procent och SCA steg 1,4 procent.

Gamingbolaget Enad Global 7 har fått höjd riktkurs av Handelsbanken Capital Markets från 55 till 60 kronor. Rekommendationen på kort sikt, tre månader, är fortfarande köp. På lång sikt, tre år, upprepas rekommendationen outperform. Aktien var upp 5,1 procent.

Initiator Pharma handlades upp 27 procent sedan bolaget meddelat "positiva, statistiskt signifikanta och dosberoende kliniska observationer" relaterade till effekt vid erektil dysfunktion samt att inga allvarliga eller kritiska biverkningar observerats i den kliniska fas 2a-studien med IP2018 hos patienter med mild till måttlig erektil dysfunktion.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -