Plocka upp kvalitetsbolaget Danaher

Aktieanalys Life Science-konglomeratet Danaher gick otroligt starkt under pandemin. Sedan dess har aktien gått sämre än index. Placera tror det kan vara köpläge.

Det var i början av 1980-talet som bröderna Stephen och Mitchell Rales var på en fiskeresa i South Fork Flathead River i västra Montana. Då kom de på idén om att skapa ett tillverkningsföretag med namnet från bifloden Danaher.

Danaher grundades 1984. Basen var till en början en grupp tillverkningsbolag. Bolaget var ett av de första i Nordamerika att implementera den japanska affärsfilosofin kaizen som innebär att man ständigt gör förbättringar i verksamheten. Kaizen, ett system som blev känt genom Toyota, genomsyrar Danaher-koncernen än idag genom bolagets framgångsrika affärssystem DBS.  

Danaher omsätter idag 31 miljarder dollar och har en rörelsemarginal norr om 25 procent. Sedan årsskiftet är aktien ner runt 10 procent och börsvärdet uppgår nästan till 180 miljarder dollar. Bröderna Rales sitter idag i Danahers styrelse och är bland de största ägarna. Tillsammans äger de nästan 10 procent av aktierna.   

Enkelt förklarat kan man säga att Danaher säljer maskiner och relaterade förbrukningsvaror som behövs för produktion och underhåll. Största delen av intäkterna är av återkommande karaktär (förbrukningsvaror). 2015 stod de återkommande intäkterna för 45 procent av Danahers totala försäljning, idag ligger samma siffra på cirka 75 procent. 

Danaher är ett globalt konglomerat som är indelat i områdena Biotechnology, Life Sciences, Diagnostics och Environmental & Applied Solutions. 

I Biotechnology utvecklar bolaget teknologi för att påskynda forskning och utveckling av biologiska behandlingar. Segmentet står för runt 30 procent av försäljningen. 

Life Science-segmentet, som står för lite mindre än 25 procent av omsättningen, erbjuder ett brett utbud av olika verktyg för att studera bland annat proteiner och celler. Verktygen kan exempelvis hjälpa till att upptäcka sjukdomar. 

Inom Diagnostics säljs produkter som sjukhus och laboratorier använder för att diagnostisera sjukdomar. Området står för 35 procent av Danahers totala försäljning. 

Det minsta segmentet, som står för 15 procent av försäljningen, är Environmental & Applied Solutions. Här erbjuds produkter inom bland annat vattenrening och vattenanalys. Detta segment kommer knoppas av i slutet av året. 

En del av Danahers strategi är att kontinuerligt köpa upp bolag. Bolagen i koncernen drivs decentraliserat med egna ledningsgrupper. Ungefär 50 procent av Danahers totala försäljning idag, kommer från de bolag som köpts upp under de sju senaste åren. 

Historiskt sett har Danaher renodlat verksamheten genom att skyffla ut delar av koncernen till sina aktieägare. Exempelvis har industribolaget Fortive Corporation och dentalföretaget Envista Holdings knoppats av.

I samband med pandemin fick Danaher en boost i både marginaler och försäljning. Investerarna var även förmodligen överoptimistiska och värderade upp bolaget lite väl mycket. Nu är baksmällan här och aktiekursen har kommit ner.  

En reglerad bransch som håller borta potentiella konkurrenter, växande och åldrande befolkning och motståndskraft i sämre tider är aspekter som gör Danahers marknad intressant för investerare.  

Danaher ger en liten kupong till sina aktieägare. Direktavkastningen ligger i dagsläget på 0,4 procent. Största delen av bolagets kassaflöde återinvesteras i de befintliga verksamheterna eller används till att köpa upp nya bolag. Kassakonverteringen i Danaher är bra och Placera gillar ledningens fokus på ROIC (avkastning på investerat kapital). 

Danaher 2023e 2024e 2025e
Oms till,% -6 7 8
Ebita marg,% 29 30 31
Ev/ebita 20 19 17
P/e 23 22 20

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Danaher aktien till en ev/ebita på 20 och p/e-talet uppgår till 23. Danaher och branschkollegan Thermo Fisher handlas i princip på samma multiplar. Värderingen är rimlig för ett kvalitetsbolag som Danaher. 

Danaher är ett bra alternativ för investerare som vill få exponering mot Life Science-sektorn utan att ta allt för stor risk. Placera tror aktien passar in i den globala portföljen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Danaher Köp 236,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -