Så väljer hon bland lyxbolagen

Fondkommentar LVMH och Ferrari år två högkvalitativa lyxvarubolag. Swetha Ramachandran på fonden GAM Multistock Luxury Brands förklarar varför de är unika, och hur hon väljer ut bolag till sin fond

 

Swetha Ramachandran

Vad är definitionen och vilka unika egenskaper har lyxvarubolagen?

”Det är starka varumärken med hög bruttomarginal. En hög bruttomarginal med tillväxt indikerar att bolagen har hög ”pricing power”, förmågan att höja priserna på sina produkter utan att tappa i försäljningsvolym. Produkterna är av hög kvalitet, varumärket har en unik och eftertraktad historia. Bolag som Hermès och LVMH har funnits i över 150 år. Efterfrågan på produkterna är stark och kunderna är relativt okänsliga vid prishöjningar.”

”Lyxvarusektorn består av flera undersektorer och omfattar totalt ett börsvärde på 1 400 miljarder euro. Den omfattar bland annat personliga lyxvaror som smycken, kläder, skor och smink som utgör den största delen av sektorn. Vi har LVMH som största aktör.

”Andra undersektorer är lyxbilar som Ferrari och Porsche. Resande och hotell är en växande undersektor nu efter pandemin. Under pandemin gick möbler och inredningsbolag väldigt bra. Dryck och alkohol är en annan viktig undersektor. Många tänker bara på LVMH när de tänker på lyxvarubolag men sektorn har många olika typer av bolag vilket gör att det går att investera i den på många olika sätt.”

Du förvaltar en koncentrerad fond. Hur letar du bolag till fonden och hur ser investeringsprocessen ut?

”Vi letar enskilda bolag inom lyxvarutemat. Det finns mellan 150 och 200 bolag som uppfyller lyxvarubolagens egenskaper. Vi ser på variabler som tillväxt, lönsamhet, avkastning på kapital och fritt kassaflöde. Hållbarhet utgör en viktig del i analysarbetet. Vi investerar i mellan 25 till 35 bolag och det är bolag med kombination av stabil försäljningstillväxt, höga samt växande marginaler och en stark balansräkning.”

Hur ofta investerar ni i nya bolag i fonden och vad krävs för att ni ska sälja ett innehav?

”Omsättningshastigheten i fonden är relativt låg. Runt 15 procent av innehaven byts i genomsnitt ut varje år. Vi säljer ett innehav när det nått rätt värdering eller när vi har svårt att se en ännu större uppsida i aktier, eller när något ändras i investeringstemat. Vi sålde exempelvis Farfetch som gick starkt under pandemin, efter det har aktien utvecklats svagt.”

Vilka är fondens senaste investering?

”Brunello Cucinelli hör till vår senaste investering. Vi har följt bolaget under en lång tid men tyckt att värderingen varit väl hög. Efter djupare analys har vi omvärderat bolaget och ser det mer som Hermès eller Ferrari. Det är verksamt på en mycket liten del av sektorn främst med kashmirprodukter och har en mycket trogen kundbas. Kina är en växande marknad för Brunello Cucinelli. De har en mindre del av omsättningen där idag på runt 15 till 20 procent, vilket är mindre än snittet för lyxvarusektorn.” 

Brunello Cucinelli

LVMH och Ferrari hör till fondens största innehav. Vad är det som gör bolagen speciella?

”LVMH har ett unikt varumärke. Louise Vuitton började med läderprodukter och har lyckats bredda erbjudande till klockor, smycken och dofter, vilket inte många varumärken kan göra. LVMH var första bolaget att nå 10 miljarder euro i omsättning. Då trodde ingen att de kunde fortsätta växa, nu omsätter de 20 miljarder euro och vi tror de kan dubbla omsättningen på sikt.

"Idag har bolaget uppskattningsvis runt 5 miljoner kunder från den kinesiska medelklassen. De kommer inte att få hela medelklassen att köpa LVMH-produkter. Men det är möjligt för dem att behålla den procentuella andelen av medelklassen och om den växer till 800 miljoner blir det sannolikt en fördubblad ökning av omsättningen i Kina.”

”Ferrari är ett enastående bolag med en EBITDA-marginal som är högre än Hermès. Jag tycker att det mer är ett lyxvarubolag som tillverkar bilar än vice versa. De tillverkar endast 11 000 bilar per år med ett enormt starkt varumärke. De har en stor orderbok och det som gör Ferrari unikt är bland annat att känner de till alla kunderna innan de börjar tillverka en ny bil. Vi tror att Ferrari kommer att lyckas med omställningen mot elektrifiering och de har flera elhybridbilar, den första kom redan 2016. Jag tycker att det är en fördel att den nya VD:n kommer från halvledarindustrin.”

”De har varit väldigt duktiga de senaste åren att höja värdet utan att öka kapaciteten genom att lansera flera exklusiva specialmodeller. Ferrari breddar utbudet från rena sportbilar, de har precis lanserat Purosangue. Det är en större bil som man tror kommer att se en stor efterfrågan bland yngre kinesiska kunder. Ferraris värdering är hög men kassaflödet är stort och oerhört stabilt, vilket väl motiverar värderingen.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -