Aktien som kan bli en raket

Aktieanalys Raket- och satellitbolaget Rocket Lab är USA:s ledande tillverkare av mindre rymdraketer och satelliter. Bolaget erbjuder prisvärda helhetslösningar för företag som behöver rymdexponering.

Rocket Lab är specialiserade på utveckling av rymdraketer, satelliter och tillhörande komponenter. Bolaget grundades 2006 i Nya Zeeland. Sedan 2013 ligger huvudkontoret i Long Beach i Kalifornien.

Rocket Lab grundades av nuvarande VD:n Peter Beck. Beck är entreprenör från Nya Zeeland. Han misslyckades att få jobb på Nasa och valde att istället själv starta ett raketbolag. Målet med Rocket Lab är att revolutionera rymdindustrin genom att utveckla små och kostnadseffektiva raketer.

Sedan starten har Rocket Lab skjutit upp över 160 satelliter, vilket är klart mer än andra jämförbara bolag i branschen.  

Rocket Labs raketer går under namnet Electron. De är speciellt framtagna för att möta behoven hos småsatellitindustrin.

Electron är en tvåstegsraket med en total höjd på 17 meter och kapacitet att skicka nyttolaster på upp till 300 kg i en låg omloppsbana.

Rocket Lab arbetar med att driva ner kostnaderna för raketerna genom att arbeta med återanvändning i stor skala.

Kunderna består av företagskunder och statliga myndigheter verksamma inom försvarsindustrin, forskning och kommunikation.

Utöver huvudverksamheten erbjuds även diverse mervärdestjänster. Viktigast är rymdplattformen kallad Photon. Photon är en modulär plattform som kan anpassas för olika uppdrag, inklusive vetenskapliga uppdrag och interplanetariska uppdrag.

Photon anpassningsbar och utformad för att vara flexibel. Plattformen kan bära satelliter eller experimentella instrument och placera dessa i önskad omloppsbana.

Rocket Lab är främst stora i Nordamerika. Runt 80 procent av omsättningen genereras i USA. Därefter följer Japan med 10 procent och Tyskland med 2,5 procent.

Rocket Labs senaste rapport överträffade både ledningens intäkts- och bruttomarginalprognoser för kvartalet.

Bruttomarginalen var särskilt stark och landade på 17,9 procent jämfört med den tidigare prognosen på 7-9 procent.

Det som främst ökade bruttomarginalen var en ökad uppskjutningstakt, ett högre genomsnittliga priser och en förbättrad produktmix inom segmentet Space Systems.

Ytterligare en positiv faktor för bolaget var att produktionen av Electron-raketer effektiviserades.

Hittills i år har Rocket Lab-aktien stigit 76 procent. Det som utlöste kursuppgången var den starka rapporten för det första kvartalet.

Sex av åtta analytiker sätter köp på Rocket Lab-aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 8,9 dollar. Det innebär en potentiell uppsida på ytterligare drygt 30 procent från nuvarande nivå.

Rocket Lab har etablerat sig som en nyckelaktör inom den växande rymdindustrin för mindre raketer och satelliter. Om bolaget fortsätter i samma takt med att utveckla och förbättra sin teknik för att erbjuda pålitliga och kostnadseffektiva lösningar kommer Rocket Lab att växa fint under de kommande åren.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 211 301 451 651
Rörelsemarginal -26,60% -38,10% -12,60% 4,70%
Vinst/aktie USD -0,29 -0,35 -0,22 0
Utdelning USD 0 0 0 0
Källa: Marketscreener        
         

Det finns stora risker med att investera i Rocket Lab både operationella och finansiella. Bolaget väntas visserligen öka omsättningen kraftigt under de kommande åren när allt fler företag, institutioner och länder inser att de behöver mer kunskap och exponering mot rymden, men även om Rocket Lab är dominerande inom småsatellitindustrin ökar konkurrensen i takt med att marknaden och efterfrågan växer.

En annan risk med Rocket Lab är personberoendet av grundaren Peter Beck som spelat en central roll i företagets framgångar och har varit en framstående figur inom den kommersiella rymdindustrin. Hans vision och ledarskap har bidragit till att etablera Rocket Lab som en betydande aktör inom småsatellitsegmentet.

Peter Beck

2025 säger prognosen att Rocket Lab ska visa ett nollresultat. En investering i Rocket Lab är något för den ytterst riskvillige, men sett ur det perspektivet kan bolaget vara köpvärt och ett sätt att få exponering mot den snabbt växande rymdindustrin.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Rocket Lab USA Köp 6,07 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -