Vågar du köpa globala fastigheter?

Fondkommentar Globala fastighetsaktier hör till de mest utskällda och blankade aktierna på den globala finansmarknaden. Men de bästa aktieaffärerna brukar man göra när det är som mörkast. För den som vågar gå mot strömmen har Placera en hittat börshandlad fond som ger en bred exponering mot globala fastighetsaktier.

Intresset för fastighetsaktier är svalt bland investerarna. Oron och pessimismen för fastighetsaktier är stor och utsikterna för sektorn är låg. Kombinationen av kraftigt stigande räntor, hög inflation och nedvärderingar av värdet på befintliga fastighetsbestånd ligger som en våt filt över fastighetssektorn.

Enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities har de globala investerarna den största undervikten mot fastighetssektorn på över tio år.

I Kina spökar fastighetsutvecklarna där flera aktörer har svårt att betala sina räntebetalningar, vilket påverkar sentimentet negativt för hela den kinesiska fastighetssektorn.

Kinas gigantiska fastighetssektor har sedan slutet av 2021 sett en rad betalningsinställelser av likviditetspressade utvecklare, med China Evergrande Group, världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare, i centrum för krisen.

Europeiska och svenska fastighetsaktier hör till de mest blankade sektorerna. I Sverige hör SBB, Balder och Fabege till de mest blandade aktierna. De svenska fastighetsbolagen står för stora utmaningar då de är relativt högt belånade med kort finansiering som påverkas markant av stigande räntor.

Men när det är som mörkast brukar det vända. Någon gång ska blankningarna täckas och enligt den schweiziska bankjätten UBS finns det betydande risker för så kallade ”short squeezes” bland europeiska fastighetsbolag. Det vill säga när blankare måste skynda sig för att täcka sina korta positioner, vilket skapar en stark kursuppgång för aktierna.

Det krävs en modig investerare för att investera i globala fastighetsaktier. Jag har hittat en intressant börshandlad fond som följer Dow Jones Global Select Real Estate Securities Index.

Jag har valt den börshandlade fonden SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF Acc med börskoden SPY2 och ISIN kod: IE00BH4GR342. Det är en passiv fond som investerar efter Dow Jones Global Select Real Estate Securities, ett index som representerar de 240 största och mest likvida börsnoterade fastighetsbolagen på global basis.

Indexet spänner från det största bolaget amerikanska Prologis med ett börsvärde på 115 miljarder dollar till det minsta fastighetsfonden National Storge Affilitaes med ett börsvärde på 297 miljoner dollar. Genomsnittsvärdet för bolagen i indexet ligger på 9,2 miljarder dollar.

Indexet följer S&P Dow Jones Indices principer för ombalansering som sker kvartalsvis i mars, juni, september och december. Indexet är börsvärdesviktat efter antal aktier som är tillgängliga för handel så kallad free-float. Free float beskriver andelen aktier i ett bolag som är tillgängliga för handel, aktier som inte ägs av huvudägarna eller insiders i bolaget.

Indexet omfattar elva undersektorer till fastighetssektorn. Största undersektor är butiker och handelslokaler på knappt 19 procent. Industrifastigheter är näst störst med 16,6 procent, följt av bostadsfastigheter på 15,5 procent. Datacenter och serverhallar med 8,3 procent hamnar på fjärdeplats före hälsovårdslokaler med 8,2 procent.

Indexet utgörs av en majoritet av medelstora värdebolag med hög direktavkastning. Direktavkastningen är 4,7 procent.

USA-bolag vilka utgör 70 procent av fondens investeringar. Japanska bolag är näst störst med en vikt på 9,3 procent, följt av brittiska bolag på 4 procent. Svenska bolag utgör totalt 1,2 procent och är åttonde största land.

De tio största innehaven i SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF Acc utgör precis som det underliggande indexet 35 procent av fondens värde.

Största bolag är den amerikanska logistikfastighetsspecialisten Prologis på 8,6 procent, följt av datacenterbolaget Equinix. Equinix med huvudkontor i Redwood City, Kalifornen väger 5,4 procent. Tredje största bolag är även det amerikanskt, Public Storage äger och förvaltar större anläggningar för förvaringsutrymmen.

 

Tio största innehaven 
Bolag vikt i %
Prologis 8,6
Equinix 5,4
Public Storage 3,3
Welltower 3,1
Realty Income 3,1
Simon Property Group 3,0
Digital Realty Trust 2,7
Extra Space Storae 2,0
Avalonbay Communities 2,0
Equity Residential 1,7
Källa: Morningstar 35,0

 

SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF Acc ger en bred och diversifierad exponering mot globala fastighetsbolag inom en rad undersektorer på global basis.

 

SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF Acc  
Avkastning % i år 5,8
Avkastning % 3 år 33,4
Risk % 3 år 19,5
Betyg* NA
Index Dow Jones Global Select Real Estate Securities Index
Handelskod: SPY2
ISIN: IE00BH4GR342
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,5
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: State Street
* Morningstar har 5-gradig skala  
Källa: Morningstar den 070823  

 

Förvaltningsavgiften för SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF Acc är 0,5 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen och oftast utgår en valutaväxlingsavgift. Fonden förvaltas av amerikanska State Street som är en av världens största kapitalförvaltare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -