Årets vinnare på Large Cap Stockholm

Börs På Stockholmsbörsen finns det en hel del storbolagsaktier som gått riktigt bra. Här är bolagen som givit aktieägarna högst avkastning i år.

Med hjälp av tjänsten Börsdata har Placera tagit fram Large Cap Stockholms bästa aktier sedan årsskiftet. I Large Cap Stockholm ingår bolag på Stockholmsbörsen vars börsvärde överstiger 1 miljard euro.

Fritidsbolaget Thule, med en uppgång på nästan 55 procent, placerar sig högst upp på listan. Bolaget säljer olika produkter för sport- och fritidsbranschen där man kanske är mest känd för sina takboxar. Thule fick under pandemin ett rejält uppsving i efterfrågan på grund av ökat intresse för fritidsaktiviteter. Som de flesta andra pandemi-vinnarna blev det till slut en rejäl baksmälla men i år har aktien återhämtat sig. Idag ligger börsvärdet på 35 miljarder kronor. P/e-talet, baserat på innevarande år, uppgår till 28. 

Bolag Kursutveckling i år,%
Thule 55
Hemnet 52
Traton 50
H&M 48
Vitec 40
Saab 35
Husqvarna 32
ABB 30
Fortnox 30
Millicom 30
HMS 29
Alfa Laval 27
Lundin Gold 27
Lundin Mining 27
Addtech 27
Bufab  27
Autoliv 27
Elekta 26
Electrolux Prof 25
Lindab 25
Börsdata 2023-08-16

 

Bostadsjätten Hemnet, som noterades 2021, har sedan årsskiftet givit en avkastning på över 50 procent. Ungefär 90 procent av alla bostadstransaktioner i Sverige förmedlas via Hemnet. På innevarande års prognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 57. Hemnet gör stora aktieåterköp vilket kan vara en anledning till uppgången. Börsvärdet uppgår till 19 miljarder kronor. 

Fordonskonglomeratet Traton har givit aktieägarna en avkastning på 50 procent sedan årsskiftet. Under bolagets paraply finns varumärken som Scania, Navistar och MAN. Tyska biljätten Volkswagen äger 90 procent av aktierna vilket bidrar till en låg free-float. Traton har ett börsvärde på 115 miljarder kronor och p/e-talet baserat på innevarande år ligger på 4. 

Klädjätten Hennes & Mauritz har länge haft en trist kursutveckling men i år är aktien upp nästan 50 procent. Inom H&M finns, förutom H&M, varumärkena COS, Monki, Weekday, & Other Stories och Arket. Årets två kvartalsrapporter, som varit bättre väntat, är en förklaring till aktiens uppgång. H&M har ett p/e-tal på 27 baserat på innevarande år. Börsvärdet ligger på 272 miljarder kronor. 

Det Umeåbaserade VMS-förvärvsbolaget Vitec Software har givit aktieägarna en avkastning på 40 procent. VMS-företag (Vertical Market Software) är ett mjukvarubolag som är verksamt inom nischade branscher. I samband med att Vitec levererade sin rapport för andra kvartalet rusade aktien nästan 15 procent. Idag ligger börsvärdet på 22 miljarder kronor. 

Andra aktier som gått starkt sedan årsskiftet är försvarsbolaget Saab och automationsjätten ABB. Det förstnämnda bolaget är upp 35 procent och det sistnämnda 30 procent. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -