Dryckesgiganten för långsiktiga depåer

Aktieanalys Coca-Cola är världens största dryckesproducent. Bolaget har haft en djup påverkan på populärkultur, marknadsföring och globala dryckesvanor. Aktien anses stabil och lite tråkig.

Dryckesgiganten Coca-Cola är ett av världens mest välkända och etablerade företag. Varumärket är tätt sammankopplat med staten USA.

Företaget har överlevt varierande ekonomiska förhållanden och har en mycket stark position på den globala dryckesmarknaden.

Ursprungligen grundades det som senare blev Coca-Cola av apotekaren John Pemberton i Atlanta i delstaten Georgia i USA år 1886.

Från början innehöll drycken en blandning av kolsyrat vatten och ingredienser som kolanötter och kokablad.

Den första dryckessatsen såldes på Jacob's Pharmacy gick under namnet Pemberton's French Wine Coca. De första marknadsföringsinsatserna betonade dryckens läkande egenskaper.


John Pemberton

1890-talet sålde Pemberton rättigheterna vidare till kollegan Asa Griggs Candler som expanderade företaget.

Det var Candler hittade på namnet "Coca-Cola." Candler var pionjär inom marknadsföring och reklam. Det var också han som lanserade och etablerades flaskan med den karakteristiska konturformen.

Under 1920- och 1930-talen blev Coca-Cola symbol för amerikansk populärkultur.

Bland de amerikanska förbanden under andra världskriget fanns nästan alltid Coca-Cola till hands. Från 1960-talet och framåt har bolaget expanderat globalt.

Bolaget har under åren lanserat flera olika colaprodukter som Diet Coke, Cherry Coke och flera andra smaker.

Coca-Cola har genomlevt många utmaningar och kontroverser. Bland annat om dryckens sockerhalt, hälsoproblem och konkurrens från andra drycker och varumärken.

Bolaget har under decennier arbetat på att diversifiera produktportföljen genom att förvärva andra dryckesföretag och introducera icke-kolsyrade alternativ som vatten, te och juice.

Utöver Coca-Cola ingår även dryckesvarumärken som Sprite, Fanta och Dasani. Den breda produktportföljen bidrar till stabilitet.

Coca-Cola får anses vara en defensiv aktie. Bolaget är ickecykliskt.

Coca-Cola har en lång historia av att betala utdelningar till sina aktieägare. Det gör aktien till en given kandidat i utdelningsportföljen.

Risken är väldiversifierad både vad det gäller geografiskt exponering och produktportfölj. Varumärket är ett världens starkaste, vilket i sin tur ger företaget en form av vallgrav.

Det som kanske främst talar för Coca-Cola är deras stabila historik och mycket starka varumärken. Även om Coca-Colas globala avtryck är enorm så genereras fortfarande 36 procent av bolagets intäkter i USA.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MUSD 43 046 45 022 47 349 49 923
Rörelsemarginal, % 22,20% 24,60% 25,60% 25,70%
Vinst/aktie USD 2,19 2,49 2,78 2,91
Utdelning USD 1,76 1,84 1,92 2,02
         
Källa: Marketscreener      


I år spås omsättningen stiga med runt 5 procent. Vinsten per aktie väntas landa på 2,49 dollar. Det innebär en ökning med runt 14 procent från 2022.

18 av 24 analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 70 dollar. Det innebär en potentiell uppsida på cirka 15 procent från nuvarande nivå.

Hittills under 2023 har aktien backat 6 procent. Sett under de senaste tre åren har aktien stigit 30 procent.

Utdelningen är 1,84 dollar per år. Utdelningen sker kvartalsvis. På nuvarande aktiekurs innebär det en direktavkastning på 3 procent.

Nästa år förväntas utdelningen ticka på upp till 1,92 dollar. Aktien handlas för innevarande år till ett p/e-tal på 24 och ev/ebitda på 20.

Coca-Cola presenterade ett starkt andra kvartal i år. Omsättningen steg med 11 procent. Vinsten per aktie ökade med 17 procent. Bakom uppgången låg främst prishöjningar men även introduktionen av nya dryckestyper som nya typer av juicer från märket Minute Maid och alkoholhaltiga drycker som under varumärkena Jack & Coke och Schweppes bidrog positivt.

Ledningen passade på att höja helårsmålen.

Marknadsledaren Coca-Cola är köpvärd på nuvarande nivå. Aktien passar i långsiktiga depåer med utdelningsprofil.  

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coca-Cola Köp 59,31 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -