Kvarskatten ska in – tidigare än vanligt

Skatt Skatteverket har blivit snabbare och det betyder att kvarskatten ska in redan om en vecka. Betalar du inte i tid får du betala en riktigt hög ränta.

Tidigare år har Skatteverket krävt in kvarskatten först i november. Men nu är det 12 september som gäller, i alla fall för de som fick sitt slutskattebesked i juni.

Anledningen är att kvarskatten ska vara betald 90 dagar efter slutskattebeskedet skickats ut, något som alltså tidigare skedde i augusti.

Förutom att betala in via autogiro går det även bra med Swish. Den som är sen med betalningen får betala en ränta på 20 procent.

För den sakens skull har det inte varit en räntefri skuld fram tills nu. Den låga kostnadsräntan började ticka 4 maj för skulder under 30 000 kronor och redan 14 februari för belopp däröver.

Det kan vara bra att ha i åtanke om du vet med dig att du har skatt att betala till nästa års deklaration, till exempel om du sålt en bostad med vinst, då den så kallade låga kostnadsräntan från och med 1 augusti uppgår till 5 procent.

Intäktsräntan är sedan 1 augusti 2,25 procent. Det kan jämföras med räntan på sparkonto med statlig insättningsgaranti på ett konto med fria uttag kan ge 3,7 procent för tillfället. Det är dock bara marginellt bättre, eftersom du inte betalar skatt på räntan på skattekontot.

Den som är lite bekväm och inte jagar tiondels procent i ränta kan med andra ord med gott samvete redan nu sätta in nästa års kvarskatt på sitt skattekonto – särskilt om alternativet är ett ”vanligt” konto med låg ränta.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -