Gräv dig in i detta familjebolag

Aktieanalys Wacker Neuson är ett tyskt familjeägt företag specialiserat på mindre bygg- och anläggningsmaskiner, lantbruksmaskiner och produkter för underhåll av infrastruktur. Bolaget går starkt och är lågt värderat.

Wacker Neuson har etablerat sig som en betydande aktör inom bygg- och anläggningsbranschen. Produkterna säljs under varumärkena Wacker Neuson, Kramer och Weidemann.

Viktigaste delen av Wacker Neuson består av kompaktmaskiner som kompaktlastare, minigrävare, dumperbilar och andra små maskiner som används för olika bygg- och anläggningsuppgifter.

Den här delen av bolaget står för cirka 60 procent av omsättningen.

Näst viktigaste benet är betongteknik som betongblandare, vibrationsplattor, betongvalsar och annan utrustning som används vid betongarbete och anläggning.

Denna del av bolaget står för knappt 25 procent av omsättningen.

Det tredje benet bolaget vilar på är service och support. Denna del innehåller service och supporttjänster, inklusive underhåll, reparationer och inköp och reservdelar. Detta är den mest konjunkturstabila delen av företaget.

Geografiskt sett står Tyskland för 46 procent av omsättningen. USA står för cirka 15 procent. Totalt står Europa för 76 procent av bolagets omsättning.

Samtliga delar av Wacker Neuson växer, men ett område man särskilt siktar in sig på är lantbruk. Här är det särskilt varumärkena Kramer och Weidemann som väntas växa. Lantbruk står idag för runt 20 procent av omsättningen.

Företaget har en lång historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet.

Wacker grundades redan 1848 när Johann Christian Wacker startade en smidesverkstad i Dresden. Smidesverkstaden utvecklades med tiden och började tillverka komprimeringsutrustning som användes inom byggbranschen.

Neuson i sin tur grundades år 1930 grundades som specialiserade sig på betongteknik och betongproduktion.

År 2007 fusionerades Wacker och Neuson. Syftet med sammanslagningen var att skapa ett mer diversifierat företag.

Sedan 2017 har Wacker Neuson levererat grävmaskiner under märket Kramer till amerikanska jätten Deere. Förra året utökades avtalet till att omfatta alla grävmaskiner under 5 ton. Wacker Neuson fyller därmed igen en lucka i Deeres sortiment särskilt på den viktiga nordamerikanska marknaden.

För Wacker Neuson innebär avtalet att produktionen måste rampas upp rejält under de kommande åren särskilt i Nordamerika.

Under det första halvåret i år var orderingången fortsatt robust och orderböckerna är välfyllda.  

Första halvåret 2023 växte omsättningen med 27,4 procent. Efterfrågan första halvåret var fortsatt stark på bolagets huvudmarknader Europa och Nordamerika. Omsättningstillväxten på samtliga europeiska delmarknader var tvåsiffrig. Enda undantaget var Storbritannien.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 2 252 2 678 2 593 2 726
Rörelsemarginal, % 8,96% 11,00% 9,06% 10,10%
Vinst/aktie EUR 2,1 3,04 2,36 2,79
Utdelning EUR 1 1,29 1,08 1,16
         
Källa: Marketscreener      


Särskilt
stark mätt i procent var tillväxten i Nordamerika som ökade med hela 48 procent.

Rörelsemarginalen låg på 12,9 procent. Ebit har vuxit med 83,7 procent på ett jämfört med samma period förra året. Vinsten per aktie har stigit med 70,9 procent jämfört med förra året.

För helåret 2023 väntas omsättningen landa på mellan 2500 och 2700 miljoner euro. Rörelsemarginalen väntas landa på mellan 10 och 11 procent.

Bolaget börjar märka av att tiderna blir tuffare. Samtidigt är orderboken alltjämt välfylld.

Aktien handlas till ett p/e-tal på innevarande år på 6,7 och nästa år på 8,6. Ev/ebitda ligger på 4,25 och 4,89.

Hittills i år är aktien upp drygt 20 procent. Marknadsvärdet är 1,4 miljarder euro.

Fyra analytiker bevakar bolaget. Samtliga sätter köp. Deras genomsnittliga riktkurs är 29,5 euro.

En stor fördel med Wacker Neuson är att bolaget är helt i händerna på de två familjerna Wacker och Neuson. Det borgar för långsiktighet i de långsiktiga strategiska besluten.

Största utmaningen under det kommande halvåret är makroekonomiska faktorer, vilket marknaden med råge har tagit höjd för med tanke på värderingen.

Trots den allt kärvare byggmarknaden och den annalkande lågkonjunkturen fortsätter Wacker Neuson att gå starkt och på nuvarande kursnivåer är Wacker Neusonaktien för lågt värderad. Räkna med en snabb återhämtning i denna aktie när räntekurvorna börjar peka nedåt igen.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Wacker Neuson SE Köp 20,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -