Starkt momentum för tyska Aixtron

Analys I motsats till första kvartalet jublade aktiemarknaden efter halvledarbolaget Aixtrons rapport för andra kvartalet. Rapporten visade på ett rekord i orderingången och rejält lyft i intäkterna samtidigt som bolaget höjde sin guidning för helåret. Räcker det för ett köp i aktien?

Senast Placera skrev om Aixtron var i april och siffrorna för årets första kvartal hade nyligen presenterats. Intäkterna tog då en smäll på grund av uteblivna exportlicenser till Asien. Trots att vd Felix Grawet redan då var övertygad om att exportlicenserna, som är avgörande för försäljningen till Kina, skulle lösas under året var aktiemarknaden skeptisk och skickade ned aktien cirka 10 procent.

Oavsett aktiemarknadens reaktion blev det en smärtsam påminnelse om riskerna att investera i bolag där intäkterna är beroende av en region med politisk risk. Det är inte första gången bolaget uppmärksammats för dess kopplingar till politiska intressen.

År 2016 budade den kinesiska fonden Fujian Grand Chip 6,5 miljarder kronor för bolaget. Den dåvarande amerikanska presidenten Barack Obama blockerade affären med hänvisning till säkerhetsrisker. Aixtrons maskiner hade tillverkat halvledare till bland annat amerikanska försvaret.

Tyska Aixtron producerar och säljer maskiner som används inom tillverkningen av avancerade halvledare. Allt fler halvledare består numera av materialen galliumnitrid och kiselkarbid istället för de klassiska halvledare som enbart består av kisel.

Fördelarna med de mer avancerade halvledarna är att de är mer energieffektiva, tål högre temperaturer och är mindre till storleken, egenskaper som förbättrar bland annat laddare till surfplattor, mobiler och elfordon.

Förutom maskiner som producerar halvledare säljer Aixtron utrustning inom tillverkning av LED och Micro-LED där det senare förväntas kommersialiseras kommande år och användas i bland annat smarta klockor och surfplattor. Kort sagt gynnas bolaget av allt högre krav på elektronisk utrustning i allt från datacenters, elbilar, konsumentprodukter och en ökad utbyggnad av infrastruktur kring 5G.

Exportlicenserna styr hur mycket bolaget får sälja till Asien (främst Kina). En avsaknad av exportlicenser i första kvartalet orsakade att beställda och färdiga maskiner för leverans fick lagras och bolaget fick då heller inte betalt för produkterna.

När bolaget bolaget senaste tiden fått ordning på licenserna, blev det i stället en ketchupeffekt då efterfrågan visade sig vara på höga nivåer. I andra kvartalet rapporterades intäkterna till 174 miljoner euro (103), vilket innebar en tillväxt om nästan 70 procent. Till skillnad från andra industribolag rapporterade Aixtron en tillväxt i orderingången med nästan 20 procent.

Förutom tillväxten i intäkter och orderingång är bolaget skuldfritt med en kassa på cirka 200 miljoner euro. Även om bolaget för tillfället upplever mycket medvind binder tillväxten en del kapital som påverkat kassaflödet negativt under kvartalet.

En fortsatt hög efterfrågan på bolagets befintliga produkter och flera produktområden som förväntas visa på kraftig tillväxt kommande år (främst Micro-LED) resulterade i att Aixtron höjde prognoserna gällande intäkter och orderingång för innevarande år.

Aixtron Guidning 2023 Uppdaterad guidning 2023
Intäkter, MEUR 580 - 640 600 - 660
Orderiningång, MEUR 600 - 680 620 - 700

 

Med tanke på bolagets utmaningar under året med licenser gällande försäljning till Asien ser regionsfördelningen annorlunda ut under första halvåret i år, jämfört med motsvarande period förra året.

Under första halvåret i år var hälften av intäkterna från Asien (70 procent) och resterande del fördelat på Europa och Americas. Den största tillväxten syns i Europa där intäkterna mer än fördubblats under första halvåret jämfört med första halvåret i fjol.

Börsen är ofta kvartalsfokuserad, vilket också syns när det gäller Aixtrons aktie. Sedan rapporten för första kvartalet i slutet på maj har aktien avkastat nästan 50 procent.

Aixtron 2022A 2023E 2024E 2025E
Nettoomsättning, MEUR 463 634 692 774
Rörelsemarginal 23% 27% 28% 29%
EPS, EUR 0,9 1,2 1,4 1,7
P/E 30 28 26 22
EV/EBITDA 27 21 18 15

Källa: S&P Global Market Intelligence

Enligt S&P Global Market Intelligence är det idag 14 analytiker som täcker bolagen. En uppgång i aktien har också gett avtryck i värderingen på den förväntade vinstutvecklingen kommande år. Aktien handlas idag till cirka 28 gånger vinsten för innevarande år. Den skuldjusterade EV/EBITDA-multipeln ligger i stället strax över 20.

Värderingen ligger i linje med flera svenska verkstadsstjärnor med en konsekvent vinsthistorik och höga marginaler. Det är svårt att argumentera för att aktien är billig på dagens förväntade vinsttillväxt.

En marknadsledare med nettokassa, historiskt kraftig vinsttillväxt och en tydligt ökad efterfrågan på produkterna kommer dock sällan att handlas på låga vinstmultiplar. Det stora beroendet av försäljningen till Kina bör tas med som en tydlig riskfaktor vid bedömningen av vinstmultiplarna där investerarna rimligtvis bör kräva någon form av rabatt.

Aktien har kortsiktigt sprungit väl snabbt samtidigt som euron är på rekordnivåer mot svenska kronan. Det gör oss kortsiktigt neutrala till aktien. Som marknadsledare inom ett område med starka strukturella trender har Aixtron bra förutsättningar för kraftig vinsttillväxt kommande år och därför en aktie att bevaka och köpa vid överdrivna nedställ.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AIXTRON SE Neutral 35,76 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -