Årets surdegar i Mid Cap Stockholm

Börs Det finns en hel del bolag som fortsätter sin resa söderut på börsen. Här är de sämsta aktierna på Mid Cap Stockholm sedan årsskiftet.

Med hjälp av tjänsten Börsdata har Placera listat årets sämsta aktier på Mid Cap Stockholm sett till kursutveckling. I Mid Cap Stockholm ingår bolag på Stockholmsbörsen vars börsvärde ligger mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro. 

Den sämsta aktien i listan är forskningsföretaget Irlab Therapeutics. Aktien är ner över 80 procent sedan årsskiftet. Det Göteborgsbaserade företaget misslyckades med en Parkinsons-studie i början av året. I samband med beskedet rasade aktien över 60 procent. Idag ligger börsvärdet på 375 miljoner kronor. 

Bolag  Kursutveckling i år,%
Irlab 81
Fastator 80
Synact 80
Netel 76
Vestum  70
Bico 68
Besqab  65
Ovzon 65
Xbrane  63
Nobia 62
Garo 61
Fingerprint 60
Enea 55
Ctek 52
Pricer 51
Bioinvent  50
Dustin  48

 

Fastighetsinvesteraren Fastator har fallit 80 procent i år. En ansträngd balansräkning i kombination med högre räntor och negativa kassaflöden är ingen bra cocktail. Börsvärdet uppgår till 190 miljoner kronor. 

För några veckor sedan framkom det att småspararfavoriten Synact Pharma misslyckades med en fas 2b studie. I samband med detta rasade aktien nästan 90 procent. I dagsläget ligger börsvärdet på 500 miljoner kronor och sedan årsskiftet är aktien ner runt 80 procent. 

Fiberföretaget Netels aktie är ner ungefär 75 procent i år. Bolaget har problem med lönsamheten samtidigt som skuldsättningen är hög. Börsvärdet ligger på 400 miljoner kronor. 

Det tidigare hypade förvärvsbolaget Vestum har ett börsvärde på 1,9 miljarder kronor. I början av 2022 stod aktien i nästan 55 kronor. Idag ligger kursen på endast fem kronor. Tidigare hade Vestum en aggressiv förvärvsstrategi och använde sin aktiekurs som valuta. Nu har förvärvstempot dragits ner ordentligt. Lock up-avtal som går ut och hög skuldsättning finns bland orsaker till aktiens nedgång. Sedan årsskiftet har aktien rasat 70 procent.  

Medicinteknikbolaget Bico hade ett riktigt tufft 2022 med bland annat avgående CFO, nedskrivning och vinstvarning. 2023 blir förmodligen inte heller något bra år för aktieägarna då den är ner över 60 procent. I år har mer nedskrivningar tagits och dessutom ska grundaren Erik Gatenholm lämna VD-posten. Börsvärdet ligger nu på 2,3 miljarder kronor. 

Andra aktier som gått svagt är batteriladdningsbolaget Ctek och IT-leverantören Dustin. Det förstnämnda bolaget är ner 52 procent och det sistnämnda 48 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -