Aktieägarvänligt smink till portföljen

Aktieanalys Skönhetsbolaget Ulta Beauty har en fin historik och ett etablerat varumärke i USA. Värderingen är rimlig och Placera tror investerare ska utnyttja hacket i kursgrafen.

Ulta Beauty, som till en början gick under namnet Ulta3, grundades 1990. Grundaren Richard E. George var tidigare en högt uppsatt chef på apotekskedjan Osco Drug. I samband med att George sade upp sig 1989 utvecklade han en affärsplan till det som nu är skönhets-jätten Ulta Beauty. Bolaget gjorde börsdebut 2007. 

Ulta Beauty är idag USA:s största butikskedja inom skönhet. Totalt sett finns det mer än 1 350 butiker runt om i USA som sysselsätter över 35 000 personer. Förutom helt egna affärer finns det även ett samarbete med detaljhandelskedjan Target som innebär att Ulta-butiker finns inne i Targets butiker (shop-in-shops). Börsvärdet ligger på 20 miljarder dollar och sedan årsskiftet är aktien ned 12 procent. 

Baserat på rullande tolv månader har Ulta Beauty en omsättning på 10,7 miljarder dollar. Av bolagets försäljning kommer cirka 45 procent från sminkprodukter, 35 procent från parfym, hudvård och hårvårdsprodukter. Badprodukter, accessoarer och salongstjänster (frisör etc) står för resterande del av omsättningen. 

Ulta har även en e-handelssida som står för runt 20 procent av försäljningen. Mellan åren 2018-2022 växte e-handeln i genomsnitt med 27 procent per år. 

I Ultas utbud finns mer än 25 000 olika produkter i över 600 varumärken. Förutom tredjepartsprodukter (exempelvis Morphe, Kiehl's, Nars och Mac) har Ulta ett eget märke där lönsamheten är bättre. Ultas egna varumärke står än så länge för endast fyra procent av försäljningen. 

I butikerna finns det olika slags salongstjänster. Det kan exempelvis handla om frisörer och ögonbrynstjänster. Delen är ganska betydelselös när det gäller både omsättning och vinst. Det intressanta är att man på detta vis lockar in kunder i butiken. Enligt Ulta köper salongstjänstkunder tre gånger så mycket i jämförelse med en vanlig kund. 

En annan intressant del av Ulta är deras lojalitetsprogram som idag har över 40 miljoner medlemmar. Bolaget uppger att all data som bolaget får från medlemmarna skapar en konkurrensfördel. Hela 95 procent av bolagets totala försäljning kommer från dessa lojala medlemmar. 

Under de senaste tio åren har Ulta i genomsnitt växt den översta raden med 16 procent. Förklaringen till tillväxten är inte bara etableringen av nya butiker utan även att de befintliga butikerna vuxit. Om man bortser från pandemiåret 2020 har omsättningstillväxten i befintliga affärer sedan 2010 konstant legat över fem procent. Samtidigt har både brutto och rörelsemarginalen (tack vare bland annat bättre förhandlingsstyrka mot leverantörer) ökat. 

Ulta har en solid balansräkning och dessutom genererar de starka kassaflöden som används till att öppna upp nya butiker men framförallt aktieåterköp. Sedan 2018 har antalet aktier minskat från 62 miljoner till dagens 50 miljoner. 

Den största konkurrenten till Ulta är LVMH-ägda Sephora. Det som urskiljer bolagen är att Sephora generellt sett erbjuder lite dyrare varumärken. Man skulle även kunna klassa Amazon och andra e-handelsbolag som konkurrenter. 

Riskerna i bolaget just nu är en rejäl lågkonjunktur som får konsumenten att hålla i plånboken. En annan risk skulle kunna vara att USA-marknaden blir mättad och att man i samband med detta misslyckas med en eventuell utlandsexpansion. 

Det finns tyvärr ingen storägare av kött och blod i Ulta vilket är ett minus i Placeras bok. Största ägarna i bolaget är Vanguard (11 procent) och Geode Capital Management (2 procent). 

Ulta  2022A 2023E 2024E
Oms till,% 18 9 5
Ebit marg,% 16 15 15
Ev/ebit 17 13 12
P/e 21 15 13

 

Baserat på innevarande års prognoser handlas aktien till p/e 15 samtidigt som ev/ebit-multipeln ligger på 13. Svenska Lyko, som fortfarande är i tillväxtfasen, har ett p/e-tal på 45. 

Placera tycker att Ulta-aktien har kommit ner till attraktiva nivåer. Värderingen är rimlig samtidigt som avkastningen på kapitalet är bra. Köp. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ulta Beauty Köp 398,73 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -