Nya fonder i min tjänstepension

Fonder En ovanligt smal och valutapumpad uppgång får mig att genomföra några byten i tjänstepensionen. Här kan du läsa vilka.

Jag tycker att en global indexfond ofta bör vara grunden det långsiktiga sparandet. För mig, som har ungefär 30 år kvar till pension, är det 100 procent aktier som gäller.

I år har avkastningen i min tjänstepension varit 20 procent, vilket kan jämföras med OMXS30, som stigit 7 procent.

Jag hade gärna skrivit att det varit tack vare listiga fondval, men sanningen att säga är att jag i mångt och mycket har den svaga kronkursen att tacka (bara utvecklingen mot dollarn motsvarar faktiskt prick OMXS30-avkastningen), och kanske framför allt techjättarna (MAMAA, MATANA eller vilken akronym som används för tillfället), som ju utgör en stor andel av de globala indexfonderna.

De fem giganterna Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet och Meta har i snitt stigit 89 procent i år. De utgör nära 15 procent av det globala noterade aktievärdet.

Gamla tjänstepensionen

Vikt

Utv. i år

Avanza Zero

5%

8,8%

Storebrand Global All Countries

70%

17,4%

Danske Invest Global Index 

24%

20,5%

Länsförsäkringar Fastighetsfond

1%

-9,8%

Så här såg min något styvmoderligt behandlade tjänstepensionsportfölj ut innan jag genomförde bytet.

En sådan smal och snabb uppgång får mig att bli lite nervös och jag viktar om och ökar i svenska småbolagsfonder. Eftersom jag är långsiktig och fastighetsaktier handlas till en historiskt låg värdering utökar jag även min fastighetsexponering, men byter Länsförsäkringar fastighetsfond mot Swedbank Robur Fastighet och Carnegie fastighetsfond.

På det sättet får jag exponering mot både svensk och global fastighetsmarknad. Swedbank Robur Fastighets investeringar är till cirka 75 procent utländska, medan Carnegie Fastighetsfond är en klassisk nordisk fastighetsfond med över 95 procent svenska aktier.

Jag tror att en stor del av tillväxten under de kommande decennierna kommer att komma från teknikutveckling. Därför vill jag gärna ha en teknikfond i min tjänstepension.

Eftersom många av dem i sin exponering påminner om globalfonderna med stor vikt i de fem amerikanska teknikjättarna väljer jag en fond som investerar i småbolag inom teknik. Den heter Lannebo Teknik Småbolag och riktar in sig på lite mindre och snabbväxande, ofta nischade, teknikbolag.

Swedbank Small Cap Emerging Markets ger en exponering mot tillväxten som småbolag kan erbjuda och dessutom i andra marknader än USA och Europa.

Länsförsäkringar Global Index och DNB Global Indeks har gått bättre på fem år och har en något lägre avgift än de globalfonder jag hade före bytet.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag ger en fin exponering mot svenska investmentbolag, främst Investor, Industrivärden och Lundbergföretagen, till en rimlig avgift. Med Avanza Zero får jag Stockholmsbörsens 30 största bolag utan avgift.

Nya tjänstepensionen

Vikt

Avgift

   

DNB Global Indeks

25%

0,22%

   

Länsförsäkringar Global Index

25%

0,22%

   

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

15%

0,23%

   

Avanza Zero

10%

0%

   

Lannebo Teknik Småbolag

8%

1,74%*

   

Carnegie Fastighetsfond Norden

6%

1,81%*

   

Swedbank Robur Fastigheter

6%

1,27%

   

Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets

5%

1,58%**

   
 

100%

 

Total avgift

0,55%

*Varav förvaltningsavgift 1,6 %

**Varav förvaltningsavgift 1,42 %

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -