Jättarna håller emot i tuffare klimat

Rapportperioden Den absoluta merparten av Stockholmsbörsens storbolag har nu rapporterat och trots en besvärlig omvärld så håller de flesta fanan högt. Det visar Placeras genomgång av bolagen i OMXS30.

Efter förra veckans rapportfest har nästan alla bolag som ingår i OMXS30-indexet släppt sina siffror. Kvar finns SBB, Sinch, Nibe och Astrazeneca men de lär inte på egen hand kunna förändra synen på rapportperioden.

En rapportperiod där några av de intressantaste frågorna på förhand handlade om vilka konjunktursignaler de cykliska bolagen skulle sända, hur lönsamheten skulle hållas uppe i en mer normaliserad efterfrågan samt hur bankernas höga vinstnivåer skulle tas emot.

Klumpar vi ihop hela rapportgänget så visar det sig att vinsterna har stått emot osäkerheten överraskande bra och 15 av de 22 bolagen, motsvarande 68 procent, har slagit analytikernas vinstprognoser på rörelsenivå. Inte en ovanligt hög siffra men givet en ovanligt osäker omvärld så är det ändå ett visst styrkebesked.

Lika imponerande är inte försäljningsutvecklingen. Här är det bara hälften av bolagen som slår prognoserna, räknat på orderingången i de fall bolagen uppger det och annars omsättning. En bild som går hand i hand med betydligt försiktigare vd-kommentarer kring konjunkturläget och marknadsklimatet den närmaste framtiden.

Hur försäljning och vinst har fallit ut jämfört med analytikerprognoserna för de rörelsedrivande OMXS30-bolagen, samt hur aktierna reagerade på rapportdagen, har vi ställt samman i tabellen nedan.

OMXS30-bolagen Kursreaktion rapportdag Avvikelse försälj. Avvikelse vinst
ABB  -5,4% 0% -2%
Alfa Laval  3,2% 1% 3%
Autoliv 3,6% 1% 0%
Assa Abloy 1,8% 0% 2%
Atlas Copco  3,3% 2% 5%
Boliden  -7,2% 3% -4%
Electrolux -13,6% -2% -50%
Ericsson  -5,9% * *
Essity 4,6% 1% 6%
Evolution -6,1% -2% -2%
Getinge 3,8% -1% 24%
Handelsbanken 5,0% 7% 18%
Hexagon -4,9% 1% 3%
H&M  3,4% 0% 3%
Nordea  -1,9% 0% 4%
Sandvik  -1,5% -5% -1%
SCA 1,7% -4% 1%
SEB -5,0% 7% 17%
SKF  0,0% -3% -4%
Swedbank -6,9% 2% 7%
Tele2  4,5% -1% 1%
Telia 7,9% 1% 6%
Volvo  1,5% 4% 17%
Genomsnitt: -0,6% 0,5% 2,5%
Median: 1,5% 0,5% 3,0%
Källa: Infront/Placera    
Fotnot: Avser justerade rörelseresultat. Försäljning avser order där bolagen redovisar det, annars omsättning.
*Ericsson hade vinstvarnat inför rapporten  

 

Som tabellen visar har snittbolaget slagit både försäljnings- och vinstprognoser med ganska låga tal, medan det bland enskilda bolag finns stora avvikelser värda att uppmärksamma.

På den positiva sidan sticker Volvo ut med ytterligare en stor marginalskräll. Även storbankerna SEB och Handelsbanken överträffar vinstförväntningarna rejält, liksom medicinteknikbolaget Getinge.

Högre räntenetton och obefintliga kreditförluster gynnar bankerna för tillfället men som kursreaktionerna i flera fall visar har aktiemarknaden inte låtit sig charmas. Oro för att vinsttoppen är nådd och att högre inlåningsräntor tillsammans med sämre konjunktur kommer att trycka ned vinsterna nästa år gjorde att placerarna bortsåg från låga p/e-tal och höga direktavkastningar.

Vad gäller negativa avvikelser är det återigen Electrolux som utmärker sig. Konsumenterna är under press och bostadsbyggandet likaså vilket ger en kämpig marknad och nu utökar vitvarujätten sitt sparprogram. Att aktien hade gått svagt inför rapporten som kom i fredags hjälpte inte och kursen dök tvåsiffrigt.

Samtidigt har industribolagen som har andra företag som kunder klarat sig bra både vinstmässigt och på börsen. Sandvik tog en liten smäll när rapporten visade på fallande orderingång och även ABB föll tillbaka, men Alfa Laval, Autoliv, Assa Abloy och Volvo steg alla efter sina rapporter.

Rapportperiodens ljus i storbolagsklassen är dock Telia, vilket inte hör till vanligheterna. Allison Kirkby lämnar nu vd-posten i teleoperatören med en flagga som inte är i topp men som åtminstone hissas uppåt från en låg nivå. Bättre vinst än väntat, höjd prognos och ett kassaflöde som stärker tesen att de kan hålla sin utdelning fick aktien att klättra nästan 8 procent på rapportdagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -