Lösningsinriktade gröna investeringar

Förvaltarintervju I dag är drygt 9 procent av den globala ekonomin cirkulär. För att öka andelen krävs stora investeringar i lösningsorienterade bolag och nya tekniker. Det säger förvaltaren Martin Conroy på irländska KBI Global Investors.

KBI Global Investors är en del av franska Amundi-gruppen. Martin Conroy är baserad i Dublin och är förvaltare på KBI:s Natural Resource’s equity team.

Martin Conroy

”Vi har ett lite annorlunda sätt att investera i den cirkulära ekonomin. Vi letar efter lösningsorienterade bolag som finns bland företag som försöker minska användandet av resurser, återanvänder och återvinner”, säger han.

Ofta handlar det om att förbättra produktionsprocesser.

”Det bästa är att tänka igenom hur vi designar och producerar produkter så att man från början vet hur de kan återanvändas på bästa och enklaste sättet och så att de innehåller så lite naturresurser som möjligt.”

Vilken är er investeringsstrategi?

”Vår hålbarhetsfond arbetar med teman som vatten, grön energi, hållbar infrastruktur. Det finns ett otillräckligt utbud av naturresurser. Till exempel ökar behovet av vatten med två gånger befolkningstillväxten. Det finns ett ökat behov av att investera i infrastrukturen kring dessa tillgångar. Många gånger är infrastrukturen för till exempel vatten hundra år gammal. Det finns en ökad vilja att använda digital teknologi för att hantera dessa tillgångar. Det kommer också alltmer regler kring hur resurserna ska användas.”

Varför är det ett bra sätt att investera på?

”De här problemen kommer inte bara att försvinna. Allt detta sammantaget tror vi kommer att innebära bättre vinsttillväxt i de bolag vi investerar i.” 

”Idag använder vi resurser 1,5 gånger snabbare än de kan fyllas på. Vi letar efter bolag som kan föra oss från det här ohållbara sättet till en cirkulär ekonomi. Det handlar om att minska avfallet och minska vår användning av naturresurser genom återvinning.”

Avfallspyramiden ger vägledning.

”Det handlar om att effektivisera och minska användningen av resurser enligt avfallspyramiden. Det sämsta här är föroreningar, näst sämst är deponering, sedan kommer att utvinna energi som till exempel är att elda upp sopor och tillverka fjärrvärme, sedan kommer återvinning, återanvändning och minimera avfall.”

”Vi kan ta elektronikindustrin här som exempel på en industri som gått motsatt väg. Oftast är det till exempel billigare att köpa en ny tvättmaskin än att reparera en gammal. Det är inte hållbart. Reducera, återanvänd och återvinn. Det här är stegen bort från den linjära ekonomin där vi plockar upp naturresurser använder dem till produkter som vi sedan slänger på ett väldigt dåligt sätt.”

Vilken typ av bolag investerar nu i?

”Vi letar efter lösningsorienterade bolag och det är framför allt här som vi skiljer oss åt från många andra förvaltare. I andra hållbarhetsfonder brukar man äga välkända konsumentvarubolag. Dessa bolag anser vi inte sitter på lösningar. De har visserligen med återvinning som en aspekt men den är sannolikt ganska liten. Kanske 10–15 procents återvinningsandel för en plastflaska med läsk. Det är visserligen bra men det är ingen långsiktig lösning. Vi har runt 40–50 bolag i portföljen så den är relativt koncentrerad.”

Största innehavet i fonden är franska Veolia.

”Veolia är nummer ett i världen när det gäller cirkulärt tänkande. De är väldigt duktiga på återvinning, bäst i världen. Veolia består av en färskvattendel, en avloppsvattendel och en energidel. Nyligen köpte de Suez som var deras största konkurrent.”

Näst största innehavet är amerikanska vattenteknikbolaget Xylem.
”Xylem sysslar bara med vattenteknologier. Det är människans mest kritiska resurs. Bolaget har transfomerats från ett pumpbolag för ungefär tio år sedan till att idag vara världens mest avancerade vattenteknikbolag. De sysslar med AI och big data för att förbättra vatteninfrastrukturen. De kan till exempel med hjälp av robotar se var man behöver göra insatser i vattenledningarna innan ett vattenrör har sprungit läck. Därigenom sparar man upp till 90 procent av kostnaden jämfört med om man måste reparera det i panik.”

Det enda nordiska bolaget i fonden är norska Tomra.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -