Dags att investera i Österrike?

Börshandlad fond Den börshandlade fonden Xtrackers ATX följer Wienbörsens huvudindex. Indexet är tungt viktat mot bank och finans. ATX-index ger stor indirekt exponering mot Östeuropa. Indexet värderas historiskt lågt.

Det österrikiska indexet ATX utmärks av att det är tungt inom främst bank- och finans. Hittills i år är index upp 4 procent. Med utdelningar är index upp knappt 10 procent.

Störst vikt i ATX har banken Erste som utgör drygt 20 procent av index. Erste är Östeuropas största bank. Banken är stor i Österrike, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Serbien och i Kroatien. Totalt har banken knappt 16 miljoner kunder.

Hittills i år är aktien upp 23 procent. Aktien handlas till ett p/e-tal på 5. För helåret 2023 är vinsten upp 41 procent.

Aktien bevakas av 16 analytiker. 13 av dessa sätter köp på bolaget, enligt Factset.

Näst störst vikt på Wienbörsen har energibolaget OMV. Vikten i indexet är 12,8 procent. Aktien är ner 20 procent i år till följd av fallande energipriser.

Aktien är heller ingen analytikerfavorit. Fem av 15 analytiker sätter köp på bolaget.

Tredje största bolaget i index är Verbund som är Österrikes motsvarighet till svenska Vattenfall. Bolaget står för 11,4 procent av index. Aktien är upp 9 procent i år. Inte heller Verbund har analytikernas gunst. Bara två av nio analytiker sätter köp.

Fjärde största bolaget i index är banken Bawag Group. Bawag står för 11,4 procent av index. Sju av åtta analytiker sätter köp på bolaget.

Bawag är klart störst i Österrike. Drygt 60 procent av omsättningen kommer härifrån. Till skillnad från Erste kommer bankens övriga intäkter västerifrån från Tyskland, Nederländerna och USA.

Hittills i år har aktien sjunkit 3 procent.

femte plats är kommer industrimaskinbolaget Andritz. Halva omsättningen kommer från maskiner till pappersindustrin. Drygt 20 procent från produktion av maskiner att tillverka rostfritt stål med, hydrauliska system och system för avloppsvattenhantering.


Bolaget är en analytikerfavorit. Sex av sju analytiker sätter köp på bolaget. Under 2023 har aktien sjunkit 3 procent.

Andra aktier i ATX-index är: stålbolaget VOESTALPINE, tegelstenstillverkaren WIENERBERGER, RAIFFEISEN BANK, elbolaget EVN och fastighetsbolaget CA IMMOBILIEN.

ATX-index handlas idag till ett p/e-tal på 6,6 och utdelningen ligger på 6 procent i genomsnitt.

Xtrackers ATX UCITS ETF 1C har en årlig avgift på 0,28 procent. Fonden återinvesterar utdelningarna.

Det intressanta med att investera i den österrikiska ekonomin är att det är ett sätt att indirekt få exponering mot Östeuropa, men från en mogen marknad.

De östeuropeiska marknaderna har genomgått ett stålbad i samband med krigsutbrottet i Ukraina. I år har det skett en viss återhämtning.

Fortsättningen avgörs av hur kriget utvecklas i Ukraina. När kriget väl är över kommer den österrikiska ekonomin och bankerna med exponering mot öst i synnerhet att bli vinnare inte minst på grund av återuppbyggnadsprogrammen för Ukraina.

Ingen kan påstå att den österrikiska marknaden i dag är övervärderad på nuvarande nivå. Den som vill vara tidig positionerad för fred kan köpa nu.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Xtrackers ATX UCITS ETF 1C Köp 61,77 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -