Börsen på plus, Intrum bland vinnarna

Börsen Stockholmsbörsen inledde veckans handel svagt upp. I nyhetsflödet har Investor utsett ny vd medan Intrum bekräftat att bolaget deltar i försäljningsdiskussioner.

Vid 9.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,4 procent till 2.259. Aktier för omkring 1,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Ute i övriga Europa var tyska DAX-index oförändrat och franska CAC40 var ned omkring 0,2 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet steg molnkommunikationsbolaget Sinch mest med 3,1 procent följt av Ericsson och Telia med uppgångar om 2,4 respektive 2,3 procent. Angående Telia så har Goldman Sachs höjt sin rekommendation för telekombolaget till köp, från neutral.

I motsatt riktning återfanns SCA som backade 1,1 procent följt av Boliden och Atlas Copco som var ned 0,8–1 procent.

I nyhetsväg har Investors styrelse utsett Christian Cederholm till ny vd för investmentbolaget från årsstämman den 7 maj nästa år. Christian Cederholm är för närvarande chef för Patricia Industries, där en stor del av Investors onoterade innehav är samlade. Aktien var oförändrad.

Kredithanteringsbolaget Intrum har bekräftat att bolaget deltar i en potentiell försäljning av en del av sin portfölj. Aktien lyfte 7,3 procent.

Vindkraftsutvecklaren OX2 har driftsatt och lämnat över vindparken Marhult i Uppvidinge kommun till Octupus Energy Generation. Parken omfattar sju turbiner med en total effekt på 32 megawatt. Aktien var upp 2,3 procent.

Studsvik var upp cirka 10 procent i spåren av att drygt 20 länder i samband med FN:s klimattoppmöte i Dubai skrev under en deklaration om kärnkraftens roll för att nå netto nollutsläpp.

Flera nya rekommendations- och riktkursändringar har skett under morgonen. Nordea har sänkt sitt antagande för Viaplays rimliga värde till 1 krona, från tidigare 31 kronor, i bankens kassaflödesbaserade styckesvärdering (sum-of-the-parts). Nordeas rekommendation för Viaplay är behåll.

Vidare behåller Kepler Cheuvreux sin rekommendation minska för Viaplay, med riktkurs 1:50 kronor.

Aktien backade 6,1 procent till kursen 5:69 kronor.

Bofa Securities har höjt sin rekommendation för Saab till köp från neutral. Riktkursen höjs till 685 från 650 kronor. Aktien steg 2,4 procent till 563 kronor.

Jefferies International har inlett bevakning av Fortnox med rekommendation köp och riktkurs 70 kronor. Aktien handlades upp 4 procent till 58:68 kronor.

Dagens industri rekommenderar köp av trädgårdsproduktbolaget Husqvarna. Det framgår av måndagens utgåva av tidningen under sektionen "Veckans aktie".

"Om Dagens industri får rätt i sin vinstprognos borde aktiekursen kunna leta sig upp till 100 kronor nästa år, det vill säga en potential på cirka 25 procent", skriver tidningen.

Husqvarnas aktie steg 2,3 procent till 82:70 kronor.

Börsveckan ger köpråd till e-handelsbolaget Nelly, vars aktie lyfte 4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -