"Börsen kommer att gå starkt 2024"

Aktiestrategi Aktiemarknaden går starkt även nästa år, bind sparräntan nu och köp fortsatt storbolag före småbolag. Det säger Grace Peters, Global Head of Investment Strategy på J.P. Morgan Private Bank till Placera.

”Inflationen är på väg ner till centralbankernas mål. Vi tror att inflationen kommer ner till runt 2 procent, men den kommer inte att bli lägre än så. Vi tror att FED kommer att sänka första gången i september och ECB något före detta eftersom tillväxten i Europa är svagare”, säger Grace Peters.


Grace Peters.

Räntorna är på väg ner och eran när det lönade sig att ha oinvesterade pengarna är över.

För personer som sitter på pengar handlar det nu om att binda räntan på den här nivån eftersom vi inte kommer att få en högre ränta än så här. Vi gillar statsobligationer och investment grade kredit både i USA och i eurozonen. Det går här att få räntor på upp till 5,5 procent. Det tror vi är ett mycket bra alternativ nu.”

Även om Grace Peters spår att börsen kommer att gå så innebär det inte fortsatta problem i delar av ekonomin.

Den reala ekonomin håller fortfarande på att anpassa sig till de högre räntorna. Därför kommer vi att få se sektorer där det fortfarande kan bli problem.”

Det mest sannolika att det här sker är i fastighetssektorn och ännu mer specifikt inom kontorsbyggnader och köpcenter i USA. Europeiska fastighetssektorn ser bättre ut och europeiska banker har inte samma exponering mot detta. Det kan hända att vi kommer att se mer liknande händelser som den i mars då vi fick stress i den amerikanska regionala banksektorn.”

Vi tror att det kommer att ta lång tid att lösa problemlånen för de regionala bankerna i USA. Det kommer att flamma upp då och då som det gjorde i mars. Sannolikt är det dock inte någon större fara.”

Hur lång tid tror du det kommer att ta innan ekonomin svalt de högre räntorna?

”Jag tror att det kommer att ta flera år. Om du till exempel ser på USA där många sitter på 30 åriga lån så är det en väldigt liten del som förnyar sina lån varje år. Den amerikanska konsumenten känner till stor del inte av ränteuppgången ännu och särskilt inte på grund av att arbetsmarknaden där fortfarande är så pass stark.”

”I Storbritannien kommer runt en fjärdedel av bolånen att omförhandlas inom de kommande arton månaderna. Det gör sannolikt att vi ser en svagare ekonomi här.”

AI kommer att ge ekonomin hjälp.

”Det som främst driver börsen är stigande vinster och stigande BNP. Blickar vi lite framåt tror vi att BNP kommer att få skjuts av AI och stigande produktivitet. Skulle vi få en sättning före valet i USA så skulle vi rekommendera att man ökar på aktievikten då.”

Hur mycket tror ni att AI kan komma att öka produktiviteten?

”På lång sikt tror vi att AI kan bidra med 20 baspunkter per år i BNP-tillväxt i USA och i Eurozonen. Det är ett ganska försiktigt antagande. AI kommer att kunna hålla nere inflationen. En risk att vi får högre inflation är på grund av minskande utbud av arbetskraft. AI kan motverka detta.”

”Vi tror att vinsttillväxten hos företagen kommer att stiga trots att BNP-tillväxten inte är särskilt stark. Under de senaste sex kvartalen har vinsttillväxten hos bolagen på S&P500 minskat. Nu ser vi att detta kommer att vända och det kommer att ge stöd åt aktiemarknaden.”

Tror ni att mindre bolag kommer att gå bättre i förhållande till storbolagen nu?

”Vi föredrar fortfarande storbolagen. När vi pratar om gapet mellan små och stora bolag så handlar det till stor del om de stora teknologibolagen. De förväntas nu ge en vinsttillväxt på mellan 30 och 40 procent efter sina nedskärningar.”

”Det andra skälet att hålla sig till storbolagen är att det främst är mindre bolag som kommer att få problem med räntorna när de högre räntorna arbetar sig igenom ekonomin. Därför tycker vi fortsatt att man ska satsa på stora kvalitetsbolag med mindre belåningsgrad och med möjlighet att återköpa aktier. Om du bortser från magnificent seven så handlas storbolagen till ett p/e-tal på runt 16 vilket är genomsnittet.”

Finns det några marknader ni föredrar?

”På indexnivå föredrar vi USA, men det finns många bra europeiska storbolag. Vi tror att aktiemarknaden kommer att fortsätta att gå starkt nästa år. Valet i USA brukar skapa volatilitet och vanligtvis går aktiemarknaden svagt från fyra månader innan valet fram till valet. Därefter brukar det komma ett starkt lättnadsrally. Vi får se om det återupprepar sig”, säger Grace Peters.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -