Prognospress inför USA-rapporter

Börs Den amerikanska rapportperioden står för dörren och analytikerna har dragit ned sina förväntningar under kvartalets gång, inte minst för banksektorn som är först ut med sina siffror. Men hoppet om ett tvåsiffrigt vinstlyft i USA under 2024 lever ännu.

Man kan säkert anklaga de amerikanska storbankerna för mycket, men inte för att vara senfärdiga när det kommer till att kvartalsrapportering. Redan nu på fredag kommer Bank of America, JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo att släppa sina siffror över det fjärde kvartalet.

Sedan rullar det på med Goldman Sachs och Morgan Stanley nästa vecka innan fokus successivt flyttar över till teknik- och industribolag.

När bankdrakarna nu rapporterar så gör de det mot bakgrund av ett händelserikt finanskvartal där en snabbt fallande långränta kan ge stora effekter på obligationstillgångarna, där aktiviteten har varit fortsatt dämpad inom Investment Banking och för bostadslån samtidigt som kapitalförvaltningen bör ha fått en boost av den starka börsen i slutet av kvartalet.

Totalt sett har analytikerna sänkt sina vinstförväntningar på finanssektorn under kvartalets lopp med 9 procent och det är undergruppen Bank som är den stora anledningen till det, enligt prognostjänsten Factsets sammanställning.

För bolagen i S&P500-indexet som helhet har också förväntningarna justerats ned betänkligt under det gångna kvartalet. Utöver bankerna så drar Hälsovård, Råvaror och Industri ned snittet och sedan slutet på september handlar det om en nedjustering på knappt 7 procent av vinstprognoserna för fjärde kvartalet. Även om det hör till det normala mönstret att estimaten sjunker under ett kvartal så är takten nu dubbelt så hög som det historiska snittet.

Det kan låta oroväckande med lägre vinstprognoser men trots nedjusteringarna väntar sig analytikerna fortfarande vinsttillväxt under fjärde kvartalet. En uppgång på 1,3 procent är vad som ligger i korten just nu, vilket kan ställas mot bedömningen om 8 procent när kvartalet inleddes.

Fjärde kvartalet är dessutom historia och viktigast för börsen brukar vara att titta framåt och då ser det lite ljusare ut. Förväntningarna på helåret 2024 har bara trimmats ned med lite över 1 procent under kvartalet och får analytikerna rätt om innevarande år så lyfter vinsterna med nästan 12 procent, efter tre år med i stort sett sidledes vinstutveckling.

Sett till sektorer så är det fortsatt teknikjättarna som väntas stå för en stor del av vinstlyftet i år men även Hälsovård och konsumentbolag spås dra upp snittet under 2024, enligt Factset.

Givet att p/e-talet på 19 för det kommande året är lite i överkant av vad S&P500 brukar värderas till så skulle börsen må bra av att det förväntade tvåsiffriga vinstlyftet infrias i allmänhet och för den indextunga tekniksektorn i synnerhet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -