Makroveckan: ECB-besked och inköpare

Makroveckan Surt i Europa men S&P500 noterade en ny rekordnotering i förra veckan. Nu väntar en vecka med en rad penningpolitiska besked och en spännande rapportperiod som tar lite bättre fart.

Om det var lite småsurt på de europeiska börserna så var det betydligt mer positiva tongångar på den amerikanska börsen. S&P500 steg med 1,2 procent i förra veckan, efter en stark avslutning, och nådde därmed en ny rekordnivå. Den svenska börsen backade däremot med 3,0 procent medan Stoxx600 gick back med 1,6 procent.

Det är fortfarande de stora tech-jättarna som driver på det mesta av uppgången i USA då AI-yran tagit förnyad fart.

Marknadsräntorna har rört sig uppåt i takt med att marknadsaktörerna börjat skruva ner sina förväntningar på hur snabbt och hur mycket som centralbankerna kommer att sänka. Även om det fortfarande väntas massiva räntesänkningar under loppet av 2024. Den amerikanska tioårsräntan är nu uppe på 4,10 procent och så högt låg den senaste runt mitten av december. Möjligen kan det komma en ny ränterusch nedåt när PCE-deflatorn för december publiceras på fredag. Om den nu fortsätter att röra sig åt rätt håll.

Räntebesked kommer från bland annat Japan, Kanada, Norge och ECB i veckan som kommer. Visserligen väntas dessa centralbanker låta räntan ligga still men eventuella signaler om kommande lättnader (exklusive bank of Japan) skulle eventuellt kunna göra marknadsaktörerna på lite bättre humör. Inte minst gäller det ECB, som på senare tid försökt tona ner förväntningarna på snabba räntesänkningar, men där en sur konjunktur är en realitet för banken att förhålla sig till.

När det gäller konjunkturen så för vi också viktiga signaler kring tillståndet i världsekonomin när de preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut på bred front under onsdagen. Förhoppningen är att indexen i alla fall ser ut att ha bottnat. Vilket kanske räcker för att få finansmarknaden, främst i Europa, på lite bättre humör.

För svenskt vidkommande ser vi främst fram emot den mätning av inflationsförväntningarna som publiceras på onsdag. Inte minst för att förra veckans inflationssiffror för december var en liten besvikelse. Dessutom högintressanta siffror över hushållsutlåningen nu när räntorna är på väg ner och hushållen börjar förvänta sig en starkare bostadsmarknad under 2024.

Rapportperioden börjar också ta lie bättre fart nu i veckan. Det lär i hög grad sätta tonen för aktiemarknaden i stort.

Måndag

Ganska tunt på makroagendan med enbart ledande indikatorer från USA som något av ett huvudnummer. Utan större överraskningar lär det inte påverka marknadshumöret i någon större omfattning.

Tisdag

Hushållshumöret i EMU-området väntas ha vänt upp en aning även om det sker från låga nivåer. Bank of Japan lämnar räntebesked och väntas, som sista stora centralbank, hålla fast vid minusräntan. Högst eventuella signaler om kommande åtstramningar skulle kunna få finansmarknaderna att skakas om en aning. Men det är inte ett troligt scenario i dagsläget.

Onsdag

De preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut på bed front. I EMU-området väntas mindre uppgångar men det sker i så fall från rejält nedpressade nivåer men skulle ändå kunna tas som ett tecken på att inköpschefsindexen har bottnat. För optimisterna ett glädjebesked men för pessimisterna ett ytterligare tecken på att en rejäl vändning i Europa dröjer. Bank of Canada lämnar räntebesked och även om ingen räntesänkning väntas så kan de bli först ut med att på ett mer tydligt sätt indikera att sådana kommer redan i närtid. Något som i så fall skulle tas emot med viss glädje på finansmarknaderna.

Torsdag

BNP-utvecklingen i USA har troligen dämpats under fjolårets sista kvartal efter de mycket starka siffrorna under det tredje kvartalet. Norges bank lämnar penningpolitiskt besked och en ytterligare räntehöjning skulle komma som en stor överraskning. Mer intressant är beskedet från ECB som under senare tid gjort det mesta för att tona ner marknadens förhoppningar på snabba räntesänkningar. Samtidigt går ekonomin svagt och någon sorts mjuka signaler ska absolut inte uteslutas. Beska besked riskerar att sätta marknaden i gungning.

Fredag

Svensk arbetslöshet väntas fortsätta att ticka uppåt i långsam takt. Kanske har hushållen ändå tordats låna på lite mer när det mesta lutar åt kommande räntesänkningar och förväntningarna på stigande bostadspriser har börjat röra sig uppåt. Håll också koll på den amerikanska prisdeflatorna för privat konsumtion (PCE) då den börjar närma sig nivåer som ger utrymme för Federal Reserve att på riktigt börja fundera på räntesänkningar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -