Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) rörde sig närmast horisontellt under måndagen och steg svagt med 0,02 procent. Börsen stängde därmed på 911 punkter. Indexet utvecklas i en stigande trend på medellång sikt och har brutit upp genom motstånden vid 888- och 903 punkter vilket gett köpsignal. En etablering ovanför dessa nivåer skulle stärka de tekniska utsikterna framöver. Stöd återfinns runt 860 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 44 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 55. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen på både kort- och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 298 köp och 83 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 78 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att den tekniska bilden, och med det rekommendationen för indexet, snabbt kan ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Alligo som är verksamma inom den industriella sektorn ser tekniskt bra ut efter bolagets senaste årsrapport som presenterades i förra veckan. Investtechs algoritmer har identifierat en brant stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare varit ökande de senaste månaderna. Fortsatt uppgång indikeras enligt Investtechs statistik och forskningsresultat på trender.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och kursen återfinns en bra bit (ca. 20.4 procent) ovanför närmaste stödnivå vid 125 kronor. Även det är en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på mer än 32500 liknande händelser. En starkt positiv volymbalans visar att handelsvolymen i aktien har varit högre på uppgångsdagar än på nedgångsdagar. Även det signalerar att optimismen är ökande hos investerare och bekräftar den positiva trendbilden. Aktien har också ett starkt positivt momentum.

Alligo B är svagt positiv på Investtechs insideranalys men aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

SKF som är kända för bland annat kullager ser tekniskt positiv ut. Aktiekursen återfinns i toppen av en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. En stigande trend är en stark köpsignal som signalerar en ökande optimism och fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Den 6 februari i år identifierades även en köpsignal från en rektangelformation (REC) då marknaden under 2023 i stort sett har varit i balans och kursen utvecklats sidledes. Brott upp genom toppnivåerna utlöste REC-signalen som signalerar en fortsatt uppgång.

Det saknas motstånd och vid reaktioner ned har kursen stöd vid cirka 208 kronor. Aktien har ett starkt positivt momentum, som också indikerar ökande optimism

SKF B är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Aktiekursen till handel- och servicebolaget BE Group återfinns i en fallande trendkanal som har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerare under det senaste året har sålt sig ur bolaget till lägre kurser. Den negativa trendbilden indikerar en fortsatt nedgång.

En annan negativ signal är att det saknas stöd i kursdiagrammet. Vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 72.00 kronor. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt negativt, med RSI under 30. Även det indikerar ökande pessimism hos investerare och ytterligare kursnedgång för aktien enligt Investtechs forskningsresultat. En ljusglimt är att det har varit en god handel i aktien de dagar kursen har stigit de senaste par veckorna.

BE Group är neutral på Investtechs insideranalys men aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -