Börsen backar något, Synsam stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades lätt nedåt i den inledande onsdagshandeln som präglades av rejäla rörelser i flera rapporterande bolag. Kraftiga nedgångar sågs i Engcon och Surgical Science såväl som Kambi och Firefly. Synsam gick starkt mot strömmen.

Vid 9.40-tiden var OMXS30 ned 0,2 procent till 2.409. Aktier för omkring 1,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. DAX i Frankfurt handlades samtidigt kring nollan medan CAC 40 i Paris var upp svagt.

Onsdagens stora vinnare var optikerkedjan Synsam som lyfte nära 10 procent efter ett stigande ebitda-resultat och en ebitda-marginal som förbättrades till 23,2 procent (19,6).

Koncernens organiska tillväxt i kvartalet var drygt 10 procent och utdelningen höjdes till 1:80 kronor per aktie (1:70).

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas var ett av många rapporterande bolag som föll på onsdagen. Bolaget redovisade ett rörelseresultat på 41,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2023 (32,5). Calliditas förväntar sig en fortsatt intäktstillväxt under 2024 och estimerar den totala nettoomsättningen för helåret till 150-180 miljoner dollar. Aktien backade 7,6 procent.

Fastighetsbolaget Corem backade 7,2 procent efter att ha rapporterat ett driftöverskott om 632 miljoner kronor (700) och ett förvaltningsresultat på 223 miljoner kronor (329).

Corem valde att kapa utdelningen till 0:10 från 0:40 kronor per A- och B-aktie.

"Vi ser att det vore fördelaktigt att under en tid kraftigt reducera utdelningarna i syfte att prioritera förstärkning av de finansiella nyckeltalen", skrev vd och största ägare Rutger Arnhult i rapporten.

Desto större var nedgången i sportboksleverantören Kambi som rasade nära 20 procent. Kambi redovisade ett sjunkande rörelseresultat och en lägre marginal än ett år tidigare i sitt fjärde kvartal.

Bolaget räknar vidare med att 2024 blir något av "ett övergångsår" och spår att intäkterna för helåret kommer att landa i intervallet 170–180 miljoner euro, att jämföra med 2023, då intäkterna uppgick till 173 miljoner euro.

I spelsektorn steg Raketech 2,5 procent efter sin rapport.

Vidare bland kursrasen var Surgical Science, som tillverkar virtual reality-simulatorer för kirurger och andra medicinska specialister, ned 17 procent på sin rapport.

Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, var ned 11 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet på 15,9 miljoner kronor (21,6). Utdelningen höjs samtidigt till 4:75 från 3:00 kronor.

Engcon, som tillverkar grävmaskinstillbehör, rapporterade en organisk omsättningstillväxt på -43 procent och ett rörelseresultat som minskade med 84 procent. Aktien föll 14 procent.

OX2 rasade initialt omkring 20 procent men vände sedan stadigt uppåt. Rörelseresultatet sjönk rejält under det fjärde kvartalet men bolaget spår att det ökar igen under 2024. Efter en halvtimmes handel var aktien på plus.

Garo steg 7,3 procent efter en rapport i linje med den vinstvarning bolaget kablade ut slutet av januari.

Satellitbolaget Ovzon steg nära 6 procent. Orderingången under det fjärde kvartalet uppgick till 186 miljoner kronor (214).

Storytel pressade 5,6 procent efter att vd Johannes Larcher sålt 110.000 aktier i bolaget. En affär som uppgår till 5,7 miljoner kronor i värde.

På rekommendationsfronten har Kepler Cheuvreux sänkt sin riktkurs för köksbolaget Nobia till 7 kronor från 9 kronor. Rekommendationen minska upprepas för aktien som rasade 28 procent till 7:50 kronor under tisdagen. Aktien fortsatte ned nära 2 procent.

Vidare har Kepler Cheuvreux höjt riktkursen för New Wave till 135 kronor från 125 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien var upp 1,5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -