Börsen under noll, Kambi rasar

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på onsdagen till mindre förändringar. Ett flertal rapportbolag visade större negativa rörelser.

Vid 12.40-tiden var OMXS30 ned 0,2 procent till 2.410. Aktier för 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute på de ledande Europabörserna var rörelserna blandade med en uppgång på strax under en halv procent i Frankfurt medan index i London backade med nästan en procent.

Bland de mest handlade storbolagen inom OMXS30 steg Electrolux med 2,5 procent följt av H&M med en uppgång om 1,5 procent. Sämre utveckling visade SBB, ned knappt 4 procent samt Kinnevik och Evolution som sjönk med ungefär 1,5 procent vardera.

Optikerkedjan Synsam lyfte 6 procent efter ett stigande ebitda-resultat och en ebitda-marginal som förbättrades till 23,2 procent (19,6). Koncernens organiska tillväxt i kvartalet var drygt 10 procent och utdelningen höjdes till 1:80 kronor per aktie (1:70).

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas var ett av många rapporterande bolag som föll på onsdagen. Carnegie vände blickarna mot intäktsprognosen för 2024 i intervallet 150-180 miljoner dollar. För att nå mittpunkten i bolagets prognosintervall måste konsensus komma ned med ungefär 25 procent, enligt Carnegie. Aktien backade 4 procent.

Fastighetsbolaget Corem sattes ned 4 procent efter att ha rapporterat ett driftöverskott om 632 miljoner kronor (700) och ett förvaltningsresultat på 223 miljoner kronor (329). Corem valde att kapa utdelningen till 0:10 från 0:40 kronor per A- och B-aktie.

"Vi ser att det vore fördelaktigt att under en tid kraftigt reducera utdelningarna i syfte att prioritera förstärkning av de finansiella nyckeltalen", skrev vd och största ägare Rutger Arnhult i rapporten.

Desto större var nedgången i sportboksleverantören Kambi som rasade 18 procent. Kambi redovisade ett sjunkande rörelseresultat och en lägre marginal än ett år tidigare i sitt fjärde kvartal. Bolaget räknar vidare med att 2024 blir något av "ett övergångsår" och spår att intäkterna för helåret kommer att landa i intervallet 170–180 miljoner euro, att jämföra med 2023, då intäkterna uppgick till 173 miljoner euro.

I spelsektorn steg Raketech 1 procent efter sin rapport.

Vidare bland kursrasen var Surgical Science, som tillverkar virtual reality-simulatorer för kirurger och andra medicinska specialister, ned 13 procent på sin rapport.

Firefly, som är verksamt inom brandskyddslösningar, var ned 13 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet på 15,9 miljoner kronor (21,6).

Engcon, som tillverkar grävmaskinstillbehör, rapporterade en organisk omsättningstillväxt på -43 procent och ett rörelseresultat som minskade med 84 procent. Aktien föll 11 procent.

Garo steg 8 procent efter en rapport i linje med den vinstvarning bolaget kablade ut slutet av januari.

Satellitbolaget Ovzon sänktes 5 procent. Orderingången under det fjärde kvartalet uppgick till 186 miljoner kronor (214).

Storytel trycktes ned 2 procent efter att vd Johannes Larcher sålt 110.000 aktier i bolaget. En affär som uppgår till 5,7 miljoner kronor i värde.

På rekommendationsfronten har Kepler Cheuvreux sänkt sin riktkurs för köksbolaget Nobia till 7 kronor från 9 kronor. Rekommendationen minska upprepas för aktien som rasade 28 procent till 7:50 kronor under tisdagen. Aktien fortsatte ned 2 procent.

Vidare har Kepler Cheuvreux höjt riktkursen för New Wave till 135 kronor från 125 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien var upp 3 procent.

ABG Sundal Collier har halverat sin riktkurs för Viaplay till 50 öre med en upprepad säljrekommendation. Aktien föll med 16 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -