PPM och pensionär? Så här gör du

Pension Vi har kommit till den tiden på året då vi får våra PPM-besked. Placera tipsar om vad du ska tänka på som (snart) pensionerad PPM-sparare.

Hur mycket ska man dra ned risken i PPM-sparande när man närmar sig – eller redan nått – pensionsåldern? I Sverige finns det över två miljoner pensionärer. En grupp som precis som resten av befolkningen förstås har skiftande preferenser när det gäller både risk och intresse för fonder.

Den stora majoriteten av PPM-sparare har över tio år kvar till sin pension. Då är valet av tillgångsslag tämligen enkelt, i alla fall om man förutsätter att börsen i framtiden beter sig ungefär som den har betett sig hittills. Allt tyder på att man ska ha 100 procent aktiefonder om man vill ha maximal avkastning.

Enkelt så. Men hur gör man om man börjar närma sig pension, eller redan är pensionär för den delen? Har du PPM:s förval, AP7 Såfa, är det lätt och smidigt, eftersom fonden sköter riskjusteringen åt dig. För den som vill ha en bra, och framför allt billig och enkel lösning, är det ett utmärkt alternativ.

Med AP7 Såfa minskar risken successivt med åldern.

AP7 Såfa är en så kallad generationsfond. En generationsfond är en fond man väljer utifrån hur gammal man är och som automatiskt ökar andelen räntor och minskar andelen aktier i takt med att spararen närmar sig pensionsåldern och förbi.

I AP7 Såfas fall innebär det att fonden är en 100 procent aktiefond fram tills dagen du fyller 55 år. Då börjar fondinnehavet sakta men säkert viktas om till mindre riskfyllda alternativ, det vill säga AP7 räntefond. Ökningen av andel räntor i portföljen ökar med tre till fyra procentenheter per år.

När du som sparare nått 75 år stannar förändringen av fördelningen. Då består din PPM-pension till två tredjedelar av räntefonden och till en tredjedel aktiefonden. AP7 har en av PPM-utbudets lägsta avgifter och den blir dessutom än lägre när innehavet går över till högre andel räntefond.

AP7 Såfa – mer risk än andra generationsfonder

För den som inte gillar risk är dock AP7 ett mer riskfyllt alternativ än andra generationsfonder då generationsfonderna har kring en fjärdedel aktier för de som är i pensionsåldern.

Det du också ska veta som sparare är att AP7 aktiefond har hävstång. Det betyder att du i dagsläget exempelvis kan ha 110 procents exponering mot aktier när du har 100 procent av dina PPM-pengar i fonden. Det är alltså högre risk än om du haft en fond utan hävstång. Hävstång är bra i uppåtgående marknader, men inte lika bra när börsen går sidledes eller ner.

Låg risk i bankens generationsfonder

Vill man ha en generationsfond som inte har hävstång finns förstås alternativ. I Pensionsmyndighetens sökverktyg kan du välja kategori ”generationsfonder: pension om mindre än 10 år”. Då kan du välja fond utifrån det decennium du är född. Generationsfonderna är i regel billiga. Handelsbankens generationsfonder har noll kronor i avgift, medan de andra storbankernas samt SPP:s och Länsförsäkringarnas fonder kostar cirka 0,14 procent.

Se fördelningen av aktie- och räntefonden nedan. 

PPM:s generationsfonder för de som har mindre än 10 år kvar till pension

Då kan du börja plocka ut dina PPM-pengar

När du är 63 år gammal kan du börja ta ut din premiepension (om du inte är född 1960, för då kan du ta ut den vid 62 års ålder). Om det är din plan att börja ta ut den tidigt är det förstås viktigt att i tid tänka på risknivån i ditt innehav och att generationsfonderna är anpassade för en pensionsålder kring 65 år. På varje fonds egen sida kan du se vilka som är målgruppen, det vill säga hur långt fondbolaget tänkt sig att spararen ska ha kvar till pension.

Från den förra riktigt stora börsnedgången 2008 (som visserligen var den värsta sedan 30-talsdepressionen, men ändå) tog det åtta år för börsen att komma tillbaka. Å andra sidan är det nästan alltid den som väljer bort aktier som är förlorare i slutändan.

Som vanligt gäller det att fråga sig själv hur mycket avkastning jag är beredd att försaka mot att jag minskar risken för att stora nedgångar i mitt kapital.

Räntefonder kan vara ett alternativ

Att minska risken i sin PPM-portfölj kan förstås också göras på andra sätt än att placera allt i en generationsfond. För den som vill ta minimal risk gäller räntefonder med risknivån ”mycket låg risk” (ett kriterium man kan välja när du söker fonder på PPM-torget). Här gäller dock att avkastningen, som kan vara svagt negativ, ofta äts upp av inflationen, även om det finns undantag. Självklart ska du välja en fond med låg avgift.

Generationsfonderna med en hög andel räntor och räntefonder i allmänhet har några tuffa år bakom sig, med en lång period av nollränta som sedan avslutades med en skarp ränteuppgång.

Utgångsläget nu är något helt annat, med en ränta på en hög nivå som dessutom sjunker, vilket får obligationspriserna att stiga. Således, ur just det hänseendet, kan man tycka att det är lite surt för 40- och 50-talisterna, vars stora räntedelar inte kommit i närheten av den avkastning man fått från aktier.

Den aktiva och intresserade kan förstås bygga en egen generationsfond genom att exempelvis välja en billig globalfond och en högräntefond och sedan successivt minska aktieinnehavet. Inte heller finns det något som hindrar en 40-talist att välja 50-talistfonden för den som vill ha högre exponering mot aktier.

Var inte rädd för att ta risk

PPM är en ganska liten del av din pension. För de allra flesta är det bra att inte ha för låg risk i sitt PPM-innehav eftersom högre risk ger större möjlighet till bättre avkastning.

En anledning till att ta lite mer risk är att du antagligen och förhoppningsvis kommer att leva runt 20 år efter att du går i pension. Då har du ganska gott om tid att ta igen ett börsfall med det kapitalet du har kvar även om du börjar dra ned risken senare än 55 års ålder.

Dra nytta av PPM-systemets fördelar

Ett annat sätt att se på sina PPM-pengar för den som sparat de privata pensionspengarna i aktier och aktiefonder är att diversifiera hela sin pensionsportfölj genom att nyttja PPM-systemets fördelar.

Fondtorgets rabattrappa gör att du får tillgång till bra räntefonder till ett lägre pris än någon annanstans. Så i stället för att sälja av aktier för att sänka risken inför pension byter du dina aktiefonder i PPM till räntefonder, eftersom avgifterna är lägre där och behåller dina aktier.

Det händer när du börjar ta ut din premiepension

Även när du börjat ta ut din premiepension kan du fortsätta byta fonder. Du kan också välja mellan att ha kvar din premiepension i fondförsäkring eller flytta pengarna till en traditionell försäkring. Väljer du det sistnämnda säljs dina fonder och kapitalet flyttas till Pensionsmyndigheten som tar över förvaltningen.

Du kan när som helst göra det här bytet, men inte gå tillbaka till fondförsäkring när du väl bytt till den traditionella försäkringen.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -