AXA-aktien gör ingen besviken

Aktieanalys Franska finans- och försäkringskoncernen AXA har släppt både rapport och ny strategisk plan för kommande åren. I denna ingår större aktieåterköp, högre utdelningsandel och bättre kapitalavkastning. AXA visar nu sin nya aktieägarvänliga sida.

AXA är en fransk försäkringsjätte med 145 000 anställda över hela världen. Verksamheten finns i inte mindre än 51 länder och antalet kunder uppgår till 93 miljoner. Huvudkontoret ligger i Paris.

Under de senaste åren har verksamheten bantats ned. Olönsamma delar och marknader har sålts eller avvecklats. Bolaget har bland annat dragit sig ur flera östeuropeiska marknader.

Under torsdagen släppte AXA sitt bokslut för 2023. Vinsten per aktie steg med 8 procent till 3,31 euro. Utdelningen stiger till 1,98 euro per aktie. Det innebär en ökning med 16 procent från föregående år. Samtidigt lanserar bolaget ett aktieåterköpsprogram värt 1,6 miljarder euro.

  2022 2023 2024 2025
Omsättning MEUR 102,345 102,054 105,138 108,185
Rörelsemarginal, % 9,1 8,0 8,5 8,7
Vinst/aktie EUR 2.83 3.31 3.60 3.87
Utdelning EUR 1.70 1,98 1,98 2,14
P/E 9.21 x 9.51 x 8.66 x 8.04 x
Källa: Marketscreener        
       

I samband med rapporten lanserade AXA ett nytt strategiskt program. Bland annat kommer man nu att betala ut 75 procent av vinsten i utdelning och aktieåterköp.  

Man guidar också för en vinsttillväxt på mellan 6–8 procent under de kommande tre åren. Fokus för att uppnå målen kommer att ligga på den organiska tillväxten.

Omsättningen kommer i dag till hälften från fordons- och olycksfallsförsäkringar. Den andra stora delen av omsättningen kommer från livförsäkringar. Resterande del av omsättningen kommer från kapitalförvaltningen.

Ur ett geografiskt perspektiv kommer 28,7 procent av intäkterna från Frankrike. Näst största marknaden är Tyskland med 11 procent följt av Storbritannien och Irland med 5,6 procent.

Trots att en viss omvärdering skett så handlas AXA-aktien till lägre multiplar än jämförbara försäkringsjättar som tyska Allianz och schweiziska Zurich. AXA handlas till ett p/e-tal för 2024 på 8,7. Det är lågt i förhållande till konkurrenterna och det är i ljuset av detta man ska se den mer aktieägarvänliga strategi som AXA har anammat under de senaste åren.

Aktien bevakas av 18 analytiker. 15 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 34,9 euro eller en uppsida på drygt 12 procent jämfört med nuvarande kursnivå.

Torsdagens besked om den höjda utdelningen och ett återköpsprogram fick aktien att stiga med tre procent. Sammantaget är AXA:s aktiekurs upp 9 procent i år.

I och med beskedet har AXA:s status som utdelningsaktie stärkts ytterligare.

Efterfrågan på liv- och sjukförsäkringar väntas växa stabilt under de kommande åren. En generell fördel med att äga försäkringsbolag är att de har många återkommande kunder. Kunder som bara förnyar sina försäkringar år efter år. I genomsnitt brukar cirka 90 procent av försäkringsbolagens kunder återkomma. Det är särskilt en fördel för de största aktörerna.

AXA är ett typiskt värdebolag och hör hemma i en klassisk utdelningsportfölj.

Sammantaget talar högre återkommande utdelning, högre vinsttillväxt och fokus på organisk tillväxt för att en fortsatt omvärdering av bolaget. Befintliga ägare kan lugnt stanna kvar.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AXA Köp 32,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -