Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Marknaden utvecklades negativt under måndagen, en nedgång på 0.95 procent och Stockholmsbörsen (OMXSPI-index) stängde på 945 punkter. Indexet utvecklas i en stigande trend på kursdiagrammet för medellång sikt och kursen har brutit upp genom motståndet vid 860- och den tidigare toppen vid 903 punkter. Detta har utlöst köpsignaler. Motstånd återfinns vid all-time-high i runt 1045 punkter och 860 punkter är stöd.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 49 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 50. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen på både kort- och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 610 köp och 134 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 82 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

CTT Systems som bland annat producerar produkter till flygindustrin ser tekniskt och kvantitativt bra ut. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt då investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget.

Nyligen har kursen brutit upp genom taket i den stigade trendkanalen, vilket signalerar att vi kan förvänta oss en ännu starkare stigningstakt jämfört med tidigare. Det är en starkt teknisk köpsignal där fortsatt uppgång indikeras enligt Investtechs statistik och forskningsresultat på positiva trendbrott.

Aktiekursen har stigit kraftigt efter att en köpsignal från en rektangelformation (grön pil - REC) blev identifierad runt den 18 januari i år. Målkursen vid 276 kronor har passerats, men formationen signalerar fortsatt utveckling i samma positiva riktning.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och kursen återfinns knappt 20 procent ovanför närmaste stödnivå vid 238 kronor. Även det är en positiv köpsignal enligt Investtechs mångåriga forskning. Handelsvolymen i aktien har tidigare varit högre runt kurstoppar och lägre runt kursbottnar. Det berkräftar den positiva trendbilden.

CTT Systems är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Om man är på jakt efter en tekniskt stark aktie inom byggsektorn så kan Peab B vara ett alternativ. Aktiekursen utvecklas inom en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. En stigande trend är en stark köpsignal som signalerar en ökande optimism och fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Kursen har nyligen brutit upp genom det tidigare motstånedet runt 57.70 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. Det är en köpsignal och ytterligare uppgång indikeras och närmaste motståndsnivå återfinns runt 79.00 kronor, cirka 31 procent ovanför nuvarande kurs.

Peab B är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Kopparbergs Bryggeri ser tekniskt negativ ut. Investerare har under de senaste åren accepterat lägre och lägre kurser för att för att komma ut ur aktien. Aktiekursen utvecklas därmed i en fallande trendkanal som har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. En fortsatt nedgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender.

Den 18 mars i år identifierades även en ny säljsignal från en huvudskuldra-formation (röd pil - HS). Det indikerar ökande pessimism hos investerare och ytterligare kursnedgång för aktien.

Det saknas stöd i kursdiagrammet och ytterligare nedgång indikeras men vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 118 kronor. Det är en klar säljsignal enligt Investtechs forskningsreultat på stöd och motståndsnivåer.

Kopparbergs B är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -