Placeras utvalda ETF:er i april

Börshandlade fonder Varje månad kommer Placera att plocka fram köpvärda börshandlade fonder. Fördelen med börshandlade fonder är att de ger flexibilitet och snabbhet oftast till låga förvaltningsavgifter.

I Placeras första utgåva av utvalda ETF:er har vi valt att sätta samman en bukett med 15 olika börshandlade fonder fördelat på olika kategorier.

Global

Vi har en global kategori. Här har vi valt fonderna Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, Fidelity Global Quality Income UCITS ETF och JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF.

Vanguard FTSE All-World är en passivt förvaltad globalfond som följer indexet FTSE All-World Index. Det består av stora och medelstora bolag både på mogna marknader och på tillväxtmarknaderna. Den årliga avgiften uppgår till 0,25 procent.

Fidelity Global Quality Income är en börshandlad fond med fokus på globala marknadsledare. Fonden kostar 0,43 procent per år och ger utdelning.

Även JPM Global Equity Premium Income har fokus på stora marknadsledande kvalitetsbolag. Bolagsurvalet skiljer sig dock något åt.

USA

När det gäller USA-fokuserade ETF:er med fokus på storbolag har vi valt Invesco S&P 500 som följer det amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Den årliga avgiften uppgår till 0,09 procent och utdelningar återinvesteras.

För mer fokusering på Nasdaq och teknikbolagen har vi valt BlackRock iShares NASDAQ 100. Denna börshandlade fond följer Nasdaq-100 index som består av de hundra största icke-finansiella företagen som handlas på Nasdaq-börsen baserat på marknadsvärde. Indexet är tungt viktat mot teknologi-, internet-, bioteknik- och telekommunikationsföretag.

De andra börshandlade fonderna med fokus på USA vi valt är Fidelity US Quality Income som har fokus på stora utdelande bolag. På samma tema har vi valt WisdomTree US Quality Dividend Growth som investerar i amerikanska bolag med växande utdelningar.

På temat småbolag i USA har vi valt fonden JPM BetaBuilders US Small Cap Equity.

Europa

I Europa faller valet på Amundi EURO STOXX 50 när det gäller storbolag. För stora och medelstora bolag väljer vi fonden Xtrackers STOXX Europe 600.

Sverige

För den som vill ha svensk exponering väljer vi XACT OMXS30 ESG för storbolagen och XACT Svenska Småbolag för den som önskar exponering mot mindre bolag.

Asien

I Asien har vi valt att ta in den passivt förvaltade fonden Franklin FTSE India som följer indexet FTSE India. Årsavgiften är 0,2 procent.

Vi har också valt WisdomTree Japan Equity som är en dollarhedgad fond med fokus på stabila japanska utdelningsbolag.

Nisch

I kategorin nischade ETF:er faller valet på två fonder:

Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure är en fond helt fokuserad på datacenter och kommunikationsfastigheter. Det tror vi är en sektor inom fastigheter som kan fortsätta gå starkt.

Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF investerar i bolag som har anknytning till robot- och AI-industrin samt bolag som anses dra fördel av AI-utvecklingen. Bolagen ska ha en betydande del av sina intäkter från robot- och AI-industrin, eller har en tydlig och klar vision om att man arbetar mot robot- och AI-industrin.

Den globala marknaden för industrirobotik och robotkirurigi spås öka kraftigt fram till år 2030. Det finns flera drivkrafter: Ökad efterfrågan på precisionsvaror, ökad automatisering, betydande framsteg inom generativ AI och stigande arbetskraftskostnader. Vi tror att en exponering mot robotik och AI är intressant då den underliggander tillväxten kommer att var hög de kommande tio åren, vilket lär skapa flera bolagsvinnare.

ETF:er eller börshandlade fonder ger en snabb exponering både mot en bred uppsättning tillgångar eller väldigt nischat mot en specifik sektor, marknad eller geografisk region. Det i sin tur kan hjälpa att sprida riskerna och bygga en diversifierad portfölj.

ETF:er handlas på börsen precis på samma sätt som aktier. Det gör dem lätta att köpa och sälja under handelsdagar och till aktuella marknadspriser. Det ger stor flexibilitet att snabbt komma in och ur marknader.

En annan fördel med ETF:er är att de oftast har lägre förvaltningsavgifter än många traditionella fonder.

Sammanfattningsvis erbjuder börshandlade fonder en bekväm och kostnadseffektiv metod för investeringar.

Global
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

Fidelity Global Quality Income UCITS ETF

JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF

USA
Invesco S&P 500 UCITS

BlackRock iShares NASDAQ 100 UCITS ETF

Fidelity US Quality Income UCITS ETF

WisdomTree US Quality Dividend Growth UCITS ETF

JPM BetaBuilders US Small Cap Equity UCITS ETF

Europa
Amundi EURO STOXX 50 UCITS ETF

Xtrackers STOXX Europe 600 UCITS ETF
Sverige
XACT OMXS30 ESG

XACT Svenska Småbolag

Asien
Franklin FTSE India UCITS ETF

WisdomTree Japan Equity UCITS ETF - USD Hedged

Nisch
Global X Data Center REITs & Digital Infrastructure UCITS ETF

Global X Robotics & Artificial Intelligence UCITS ETF

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -