Breda nedgångar på USA-börserna

New York Börserna i USA tog under måndagshandeln vid på fredagens indexnedgångar, tyngt av oron för eskaleringar i Mellanöstern. Bland börsbolagen var samtliga medlemmar i teknikgruppen "Magnificent Seven" ned minst över procenten, där Tesla gick sämst efter varselbesked.

Det breda indexet S&P 500 sjönk 1,2 procent till 5.062 och räknat från Stockholmsbörsens stängning föll det 1,4 procent. Nasdaqs teknik- och tillväxttunga kompositindex backade 1,8 procent till 15.885, parallellt med att Dow Jones industriindex retirerade 0,7 procent till 37.735.

Enligt CNN har Israels krigskabinett utvärderat planer för hur ett svar på Irans attack mot Israel under helgen kan se ut, men inga beslut uppgavs ha tagit. Israels planerade offensiv i Rafah beskrivs ha senarelagts medan Israel utvärderar svar på Irans attack, rapporterade CNN.

Enligt NBC News sade Irans utrikesminister Hossein Amir Abdollahian till hans brittiska motpart David Cameron på söndagen att i det fall Israel inleder en attack mot Iran, kommer Irans svar att vara "direkt, starkare och mer omfattande".

På börssidan har rapportperioden kommit i gång och strax efter lunch på måndagen var det dags för en ny banktungviktare i form av Goldman Sachs. Aktien trotsade det sura börshumöret och var upp drygt 3 procent efter att rapporten innehållit starkare intäkter och resultat än väntat. Resultatökningen var bland annat en följd av starkare siffror än konsensus inom investmentbanken.

Elbilstillverkaren Tesla var emellertid ned 5,6 procent efter rapporter, som senare också bekräftades, om att över 10 procent av den globala arbetsstyrkan sägs upp. Vd Elon Musk har hänvisat Teslas svaga leveranssiffror till globalekonomiska faktorer såsom logistikproblem och höga räntor. Elon Musk kommenterade även beskedet på X och skrev att det finns ett behov av att omorganisera och effektivisera verksamheten ungefär vart femte år för att anpassa bolaget för "nästa fas av tillväxt".

Teknikkonglomeratet Apple backade 2,2 procent efter att Reuters rapporterat att den globala Iphoneförsäljning sjönk med 10 procent under det första kvartalet. Detta fick som följd att Apple tappade förstaplatsen till Samsung.

Teknikkollegan Nvidia handlades initialt upp, men vände sedan och sjönk 2,5 procent. Citi har däremot uppmanat investerare att köpa Nvidia-aktien på sämre börsdagar. Analyshuset har även öppnat en så kallad positiv "catalyst watch", då analytikerns samtal med personer i leveranskedjan har indikerat en god visibilitet och därtill ska Nvidias vd Jensen Huang tala på en konferens i Taiwan den 2 juni. Leverantörernas kvartalsrapporter och eventet kan vara utlösande faktorer för en uppgång, resonerade Citi.

Bland resterande medlemmar i "Magnificent Seven"-gruppen var Googleägaren Alphabet och mjukvarubolaget Microsoft bägge nästan 2 procent lägre, medan Facebook- och Instagramägaren Meta Platforms sjönk något mer än så. E-handelskonglomeratet Amazon presterade bäst relativt sett med en nedgång på 1,4 procent.

Mjukvarubolaget Salesforce föll över 7 procent på mediespekulationer om att bolaget diskuterar ett förvärv av datahanteringsbolaget Informatica.

Den amerikanske expresidenten Donald Trumps uppmärksammade bolag Trump Media & Technology, ägarbolaget bakom det sociala mediet Truth Social, rasade 18 procent. Dokument har lämnats till finansinspektionen SEC om att lösa in optioner och utöver detta har det inkommit en ansökan om att tillåta storägare att sälja 146 miljoner aktier i det kurspressade bolaget.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 12 punkter till 4,62 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -