Positionering för stigande energipriser

Börshandlad Fond Senaste åren har framför allt traditionella energibolag gått starkt i spåren av stigande energipriser. Ett sätt att ta del av uppgången är att investera brett i energisektorn.

Den börshandlade fonden Xtrackers MSCI World Energy följer indexet MSCI World Energy Total Return Net Index. Under de senaste tre åren är indexet upp över 120 procent. Hittills under 2024 är indexet upp 16 procent, vilket är fyra gånger så mycket som omhuldade Nasdaq 100-index.

 

MSCI World Energy innehåller samtliga stora västerländska företag i energisektorn, inklusive företag som är involverade i olje- och gasutvinning, raffinering, kraftproduktion och förnybar energi.

Total Return innebär att det inkluderar utdelningar. Dessa återinvesteras.

Största innehavet i fonden är amerikanska energijätten Exxon Mobil. Exxon Mobil är ett av världens största olje- och gasföretag. Exxon utgör 16 procent av fondvärdet.

Hittills i år är Exxonaktien upp över 20 procent. Marknadsvärdet på hela bolaget är 477 miljarder dollar.

Näst största tillgången i fonden är Chevron. Amerikanska Chevron är ett globalt energiföretag som sysslar med oljeutvinning, raffinering och distribution av petroleumprodukter. Chevron utgör knappt 10 procent av fonden.

Tredje största innehavet är brittisk-nederländska energibolaget Shell. Shell är ett av de största olje- och gasföretagen i världen med verksamhet inom oljeutvinning, raffinering och distribution av bränslen. Shell växer även snabbt inom förnybar energi och har på senare år investerat stort i sol- och vindkraftsprojekt. Fonden består till 7,5 procent av tillgångar i Shell.

Fjärde största tillgången är amerikanska olje- och gasbolaget ConocoPhillips. Drygt 5 procent av fondtillgångarna finns här.

Bolag Andel
Exxon Mobil  16,00%
Chevron  9,71%
Shell Plc  7,44%
ConocoPhillips  5,20%
TotalEnergies SE  5,14%
BP  3,70%
Canadian Natural Resources  2,82%
Schlumberger Limited 2,70%
Enbridge  2,65%
Marathon Petroleum  2,63%

 

Ett annat stort innehav är franska TotalEnergies. TotalEnergies sysslar med oljeutvinning, raffinering och distribution av petroleumprodukter. Bolaget är även aktivt inom förnybar energi och har investerat i sol- och vindkraft samt batteriteknik.

Även brittiska olje- och gasjätten BP finns med. BP:s andel av index är knappt 4 procent.

Andra stora innehav i fonden är: kanadensiska Canadian Natural Resources, oljeserviceföretaget Schlumberger, olje- och gastransportföretaget Enbridge och amerikanska olje- och gasföretaget Marathon Petroleum.

Xtrackers MSCI World Energy har en årlig avgift på endast 0,26 procent. Drygt 60 procent av tillgångarna finns i USA.

Energitillgångar tenderar att vara volatila. De är konjunkturkänsliga och starkt kopplade till aktiviteten i ekonomin.

De regulatoriska riskerna ska inte heller underskattas. Energisektorn är föremål för omfattande regleringar och politiska ingripanden kan påverka lönsamheten för energiföretagen.

Stora delar av energisektorn står inför växande miljö- och klimatrelaterade risker. Samtidigt tyder mycket på att bolagen sammantaget investerat för lite i fossila bränslen på kort sikt, vilket kan leda till ett alltför knappt utbud på medellång sikt.

Följ mig på gärna X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Xtrackers MSCI World Energy UCITS ETF 1C Köp 49,16 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -