Stabil börsuppgång, Alleima backar

Börsen Stockholmsbörsen handlades högre på tisdagen, som var en intensiv rapportdag. Boliden gick mot strömmen efter att ha visat upp sina kvartalsräkenskaper.

Omkring klockan 12.50 hade OMXS30 stigit 1,1 procent till 2.538 och aktier för 7,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

De ledande Europabörserna var också positiva med uppgångar i Paris och London på omkring en halv procent medan DAX i Frankfurt var upp en dryg procent.

I storbolagsindexet OMXS30 var Kinnevik starkast för dagen med en uppgång på 4,5 procent. Även H&M, molnkommunikationsbolaget Sinch och värmeteknikbolaget Nibe steg med mer än 2 procent.

Boliden redovisade ett justerat rörelseresultat på 1.212 miljoner kronor, ett utfall som var nästan 11 procent under Infronts konsensus på 1.358 miljoner kronor.

"Det finns mycket som tyder på att från den nivå vi är på nu så finns det mycket som pekar uppåt", sade Mikael Staffas till Nyhetsbyrån Direkt.

Bolidenaktien var upp marginella 0,2 procent.

Verkstadsbolaget Epiroc redovisade ett något sämre justerat rörelseresultat än förväntat och orderingången på 14,1 miljarder kronor var under konsensus på nära 14,4 miljarder kronor. Aktien sjönk 1,4 procent.

Munters var en av dagens vinnare med ett kurslyft på 14 procent. Klimatkontrollbolagets orderingång på nästan 3,4 miljarder kronor i det första kvartalet kom in högre än konsensus vid knappt 3,1 miljarder kronor. Det justerade ebita-resultatet låg däremot i linje med förväntningarna.

Även nätmäklaren Nordnet belönades med kursuppgång efter rapport. Rörelseresultatet på 885 miljoner kronor var över analytikernas förväntningar och därtill lät bolaget positivt om kostnadsutvecklingen och räntenettot för helåret 2024. Aktien avancerade 10 procent.

JM såg en förbättring på bostadsmarknaden i mars, men dock från låga nivåer, framför allt i Sverige. Rörelseresultatet från bostadsutvecklaren kom in nästan helt i linje med förväntningarna. Aktien backade drygt 2 procent.

Bostadsplattformen Hemnets ebitda-marginal i första kvartalet var 47,2 procent och därmed lägre än de 49,6 procent analytikerna i snitt hade räknat med. Aktien handlades ned 6,3 procent.

Stålbolaget Alleima tappade 5,4 procent efter sin rapport. Såväl omsättning som rörelseresultat var under förväntan och bolaget talade om "temporära leveransutmaningar" under det gångna kvartalet.

Bland övriga rapporterande bolag sänktes Tobii Dynavox, som utvecklar kommunikationshjälpmedel, med drygt 4 procent medan fönsterbolaget Inwido backade 4,3 procent. Teknikkonsulten Afry var upp marginellt efter sin rapport.

Truecallers styrelse har beslutat att införa en utdelningspolicy där 25 procent av det årliga resultatet efter skatt ska delas ut till aktieägarna i bolaget. Aktien steg nära 7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -