Placeras utvalda fonder i maj

Köptips Börserna har varit lika skakiga som vädret i april. Nu väljer vi att öka exponeringen mot en riktigt nedtryckt sektor och tar in en ny fond bland Placeras utvalda fonder i maj.

April bjöd på tvära kast på börsen och precis som tidigare har det varit högre amerikanska långräntor som lett till turbulensen. I slutet av månaden satte dessutom rapportperioden i gång. Den har hittills både risat och rosat marknaden.

När vi summerar månaden kan vi konstatera att börsen ändå landar på plus minus noll i Sverige, men minus 2 procent i USA, plus en dollarförstärkning på det. Det märks också i listan över månadens fonder.

Det är bara knappt hälften av fonderna som inte backat i april. Det är räntefonderna Case Högräntefond, AMF Företagsobligationsfond, blandfonden Carnegie Strategifond samt Storebrand Europa och Spiltan Globalfond Investmentbolag och Prior Nilsson Sverige Aktiv (här kan du läsa en färsk intervju med en av förvaltarna).

Den som stigit mest med över 2 procent är faktiskt DNB Teknologi S som också är den teknikfond som gått bäst i hela sin kategori. Undervikt av Nvidia, som backat 13 procent den här månaden, är en av förklaringarna. Vi känner oss hittills nöjda med att vi successivt minskat vår exponering mot de stora amerikanska teknikjättarna.

Av de fonder som gått sämst i april kan nämnas Skandia Japan Exponering och Didner & Gerge US Small Cap and Microcap, en fond som vi tog in i april och som investerar i amerikanska småbolag.

Den andra nykomlingen på listan, Handelsbanken Hälsovård tema, är ned nära 2 procent.

Även Storebrand Global Solutions A SEK, en globalfond som investerar i bolag som löser vissa ESG-utmaningar, och SEB Sverigefond Småbolag Chans Risk, har sjunkit efter en riktigt bra inledning på året.

Vi tar något av ett djärvt grepp i maj och väljer in en fond med förnyelsebar energi. Medan de traditionella energibolagen har gått starkt under de senaste åren har grön energi å andra sidan gått väldigt svagt.

Flera faktorer ligger bakom den svaga utvecklingen. Den viktigaste är det höga ränteläget. Andra orsaker bakom är stora utflöden, försenade investeringar och de relativt låga energipriserna.

Nu börjar det komma tecken på att en vändning kan vara på gång för de gröna energislagen. För att få exponering mot sektorn väljer vi en försiktig strategi och tar in nederländska fondjätten Robecos fond Smart Energy. Det är en fond med fem stjärnor hos Morningstar.

Smart Energy investerar i elektrifieringen av ekonomin. Något som skiljer fonden från flera andra gröna energifonder är att de enbart investerar i bolagen som gör transitionen möjlig. De väljer till exempel bort oljebolag som är på väg att bli grönare.

Man väljer också bort elbilstillverkarna och investerar i stället i bolag där man är lite säkrare på att de kommer att bli vinnare på omställningen, som till exempel halvledarbolag som Infineon och ARM. Fonden investerar också i de stora elkabeltillverkarna.

Robecos fond Smart Energy har en årlig förvaltningsavgift på 1,5 procent. Det förvaltade kapitalet är på 3,5 miljarder euro och förvaltarna heter Michael Studer och Roman Boner. 

I övrigt gör vi inga förändringar bland månadens utvalda fonder. Men vi ska nämna att fonden Coeli Global Select den 3:e maj byter namn till BMC Global Select.

Observera att det är samma förvaltare (Andreas Brock och Henrik Milton), samma analysteam, historik och riskprofil. Fonden har bara bytt namn då bolaget som förvaltar fonden också bytt namn från Coeli Global AB till Brock Milton Capital AB.

Även Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets får vara kvar i maj, liksom Spiltan Aktiefond Investmentbolag, och Swedbank Robur Global High Dividend.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global Solutions A SEK Köp 467,17 -
Storebrand Europa A SEK Köp 240,02 -
Case Högräntefond A Köp 182,53 -
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Köp 779,20 -
PriorNilsson Sverige Aktiv A Köp 4 785,60 -
SEB Sverigefond Småbolag C/R Köp 634,81 -
Skandia Japan Exponering Köp 316,68 -
DNB Teknologi S Köp 157,77 -
AMF Balansfond Köp 407,51 -
AMF Företagsobligationsfond Köp 108,37 -
Swedbank Robur Small Cap EM A Köp 172,85 -
Swedbank Robur Global High Dividend A Köp 991,79 -
Spiltan Globalfond Investmentbolag Köp 271,64 -
BMC Global Select R SEK Köp 373,19 -
Carnegie Strategifond A Köp 2 178,30 -
Didner & Gerge US Small and Microcap Köp 278,48 -
Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 SEK) Köp 466,33 -
Robeco Smart Energy D-EUR Cap Köp 646,45 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -