Marknadsledaren inom halvledarsektorn

Aktieanalys Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) är världens största kontraktstillverkare av halvledare och spelar en avgörande roll inom den globala teknologisektorn. En stark global efterfrågan på halvledare talar fortsatt för TSMC.

Företaget grundades 1987 av Morris Chang och har sitt huvudkontor i Hsinchu, Taiwan. TSMC har blivit en grundpelare i halvledarindustrin genom att erbjuda tillverkningskapacitet för en mängd olika kunder, inklusive några av de mest kända teknologiföretagen i världen som Apple, Nvidia och Qualcomm.

TSMC är en foundry-tillverkare, vilket innebär att företaget inte designar egna produkter utan tillverkar integrerade kretsar (IC) baserat på design som tillhandahålls av deras kunder. Detta tillvägagångssätt gör att företag som inte har egna produktionsanläggningar kan få sina kretsar tillverkade med högsta precision och kvalitet.

Avancerade Processnoder

TSMC är känt för sina avancerade processnoder. Företaget har varit i framkant av teknologisk innovation och har utvecklat processnoder som 7nm, 5nm och nu 3nm-teknologier. Dessa processer möjliggör tillverkning av mindre, snabbare och mer energieffektiva chips, vilket är avgörande för modern teknik som smartphones, högpresterande datorer och olika typer av AI-applikationer.

Specialteknologier

Utöver avancerade processnoder erbjuder TSMC också specialiserade teknologier som RF (Radio Frequency), HV (High Voltage), CIS (CMOS Image Sensor) och MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems). Dessa teknologier möjliggör specifika funktioner och förbättrar prestandan för en rad olika applikationer, från trådlös kommunikation till sensorer och energihantering.

För att stödja sina kunder erbjuder TSMC också designstöd och masktjänster. Det hjälper kunderna att optimera sina kretsar för tillverkning, vilket minskar risken för fel och förbättrar den övergripande kvaliteten och prestandan hos de slutliga produkterna.

Teknologiskt ledarskap

TSMC har ett historiskt starkt fokus på forskning och utveckling (FoU) vilket ligger bakom positionen som teknologisk marknadsledare. Företaget investerar betydande resurser i FoU för att ständigt förbättra och utveckla nya tillverkningsteknologier och processer.

Som världens största foundry-tillverkare har TSMC betydande skalfördelar, vilket gör det möjligt för företaget att producera halvledare kostnadseffektivt och erbjuda konkurrenskraftiga priser. Detta gör TSMC till en ledande partner för stora teknologiföretag som behöver stora volymer av avancerade halvledare.

Företaget har byggt upp ett rykte om sig att leverera produkter som uppfyller strikta kvalitetskrav och prestandastandarder, och levererar till många av världens ledande teknologiföretag som Apple och Nvidia.

Globalt nätverk och nya produktionsanläggningar

TSMC har en global närvaro med produktionsanläggningar och FoU-center i flera länder. Detta säkerställer att de kan tillgodose behoven hos kunder över hela världen och snabbt anpassa sig till förändringar i den globala marknaden.

Just nu bygger TSMC nya produktionsanläggningar r bland annat i Dresden, Tyskland, i Japan och tre produktionsanläggningar i USA. Dessa nya anläggningar kommer att stärka TSMC:s globala närvaro och produktionskapacitet, vilket gör det möjligt för dem att betjäna fler kunder och marknader.

De nya produktionsanläggningarna lugnar investerarna genom att bolaget diversifierar delar av sin produktions- och FoU-verksamhet från Taiwan som anses riskfyllt med tanke på dess geopolitiska läge med Kina.

Analytikerna förväntar sig en fortsatt omsättningstillväxt på 26 procent i år och drygt 20 procent 2025. Det är över snitt tillväxten per år på 19 procent. Den huvudsakliga drivkraften för den förväntade försäljningsökningen är föga förvånande, server och PC med ett stora bidrag från generativ AI samt att bolaget fortsätter att ta marknadsandelar från Intel.

TSMC höjde vid den senaste rapporten sitt förväntade bidrag från generativ AI till försäljningen fram till 2027.

Rörelsemarginalen förväntas att öka och hålla sig närmare 44 procent från nästa år. Vinstutvecklingen spås fortsätta växa med över 20 procent per år de närmaste tre åren. Det gör att vinst per aktie stiger med 21,4 procent i år och drygt 24 procent 2025. Det ger en p/e-talsvärdering på 17,1 för 2025 års vinstprognos. P/e-talet spås fortsätta att sjunka till knappt 15 på 2026 års vinstprognoser.

Placera tycker den relativt låg historiska värderingen ger stöd till TSMC-aktien. P/e-talsvärderingen den senaste femårsperioden landar på 21,5. Värderingen de närmaste åren är i linje med snittet för branschen, vilket sannolikt är en spegling på TSMC:s ledande marknadspositions och hänsyt tagen till den geopolitiska risken.

Framtiden ser ljus ut för TSMC

Placera tycker att om man kan se förbi den geopoltiska risken ser framtiden ljus ut för TSMC. Den globala efterfrågan på halvledare fortsätter att öka, drivet av trender som 5G, artificiell intelligens (AI), Internet of Things (IoT) och elektriska fordon. Dessa teknologier kräver avancerade halvledare och TSMC är med sin ledande teknik och stora produktionskapacitet väl positionerat för att möta en växande efterfrågan och fortsätta dominera foundry-industrin. En plötslig avmattning i AI-relaterade investeringar från kunder kan dock vara en riskfaktor att ha i beaktande.

Placera ger tummen upp och en långsiktig köprekommendation till den marknadsledande foundry-tillverkaren TSMC.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Taiwan Semicond Mfg Co Köp 156,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -