Är det köpläge vid stora nedgångar?

Kommentar De senaste tre åren har alla OMXS30-bolag fått se betydande nedgångar i aktien. Som riktigt långsiktig ägare får du vara beredd på perioder av kursfall. Placera har tagit fram största nedgångarna på tre år i samtliga OMXS30-bolagen.

Ledning och styrelse bör inte kommunicera åsikter kring hur aktiemarknaden värderar bolaget. Och de flesta på aktiemarknaden är överens om att de har begränsade möjligheter att påverka bolagets resultat på kvartalsbasis. 

Men när aktien stiger, oavsett anledning, hyllas gärna ledning och styrelse. Och tvärtom, när aktiepriset sjunker kraftigt eller länge, riktas gärna kritik och feedback till ledning och styrelse.  

Bara senaste tre åren har det varit stora rörelser i OMXS30-bolagen. Och under den begränsade tidsperioden är det flera aktier som under perioder noterat väsentliga nedgångar men idag är på rekordnivåer.

Kursgraf Atlas Copco 3 år. Källa: Infront

Atlas Copco B är ett exempel på en aktie som senaste tre åren gått ner kraftigt, men också dubblerats. Från årsskiftet 2021/22 och fram till sommaren gick aktien ner cirka 40 procent och bottnade runt 80 kronor. Idag handlas aktien på 178 kronor. Från bottennivåerna, för cirka två år sedan, summeras avkastningen inklusive utdelning till över 100 procent. 

Aktie Största nedgång 3 år, %
Samhällsbyggnadsbolaget B -96%
Sinch -93%
Kinnevik B -77%
Electrolux B -65%
Nibe B -65%
Ericsson B -58%
Getinge B -58%
Hennes & Mauritz B -53%
Tele2 B -51%
Evolution -50%
Boliden -49%
Telia -49%
Hexagon B -41%
Sandvik -41%
Alfa Laval -40%
Atlas Copco B -39%
SKF B -38%
SCA B -36%
Swedbank A -34%
Handelsbanken A -33%
Volvo B -33%
Essity B -32%
Investor B -32%
SEB A -32%
Autoliv SDB -30%
Assa Abloy B -29%
ABB -25%
Nordea Abp SE -25%
Astra Zeneca -21%

Källa: Infront & Placera

Kursgraf OMXS30 3 år. Källa: Infront

Alfa Laval var likt Atlas Copco ner 40 procent från årsskiftet 2021/2022 fram till sommaren 2022. Idag handlas aktien på nästan 500 kronor och innebär mer än 100 procent upp sedan bottennivåerna för nästan cirka två år sedan.

Kursgraf Alfa Laval 3 år. Källa: Infront

De aktier som kollapsat och än idag är långt ifrån tidigare toppnivåer är Samhällsbyggnadsbolaget, Sinch och Kinnevik. Trots avståndet till tidigare kursrekord har aktierna stigit kraftigt sedan bottennivåerna under treårsperioden.

De aktier varit mindre volatila, är ABB, Astra Zeneca och storbankerna. Även de mer defensiva investeringarna i form av Assa Abloy och Essity har senaste tre åren haft nedgångar på cirka 30 procent.

Investmentbolaget Investor har som mest gått ner 30 procent. Förutom kursutvecklingen i Atlas Copco, som står för cirka 16 procent av Investors subtansvärde, är en relevant delförklaring hur stor rabatt aktiemarknaden anser att Investor ska värderas till i relation till underliggande tillgångar. Vid utgången av årets första kvartal uppgick Investors justerade substansvärde till 299 kronor per aktie, vilket är i linje med dagens aktiens pris på börsen.

Hösten 2022 handlades aktien runt 160 kronor och vid utgången av tredje kvartalet 2022 uppgick det justerade substansvärdet till 204 kronor per aktie. Det innebar att Investor-aktien under vissa perioder 2022 handlades till en rabatt på 20 procent, jämfört med det justerade substansvärdet. 

Vill du själv investera i ett kvalitetsbolag med en lång historik av vinstökning kan det vara ett bra tillfälle när aktiepriset sjunkit väsentligt och sentimentetet kring bolaget är negativt. För det brukar inte dröja länge innan aktiemarknaden byter åsikt, igen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -