Avvaktande börs, Sinch vinnare

Börs Stockholmsbörsen handlades strax under nollstrecket under måndagsförmiddagen. Helgstängda marknader i Storbritannien och USA bidrog till dämpad aktivitet. Sinch fanns bland vinnarna, lyft av DI:s köpråd.

Vid 12.15-tiden hade OMXS30 gått ned närmare 0,1 procent till 2.623 och aktier för knappt 4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX index och franska CAC 40 handlades samtidigt strax över nollstrecket.

Inom OMXS30 stack molnkommunikationsföretaget Sinch ut med sin uppgång om 9,5 procent. Dagens Industri har delat ut en köprekommendation för molnkommunikationsbolaget under vinjetten Veckans aktie. Enligt tidningen har Sinchs balansräkning restaurerats och kassaflödet är betydligt mer upplyftande än vad resultaträkningen ger sken av.

Mätteknikbolaget Hexagon och värmeteknikföretaget Nibe var samtidigt upp 1,3 respektive 1,2 procent.

Telia, vars vd Patrik Hofbauer har köpt ytterligare 30.000 aktier i teleoperatören, var upp 0,9 procent.

Telekombolaget Ericsson och klädkoncernen H&M återfanns däremot bland förlorarna i storbolagslistan, med kursnedgångar om 1,5 procent respektive 1 procent.

SBB, som rusade i öppningen, vände ned och noterades vid lunchtid till minus 0,5 procent. Fastighetsbolaget har ingått avtal om att bilda ett samriskbolag, SBB Social Facilities, tillsammans med fonder som förvaltas av Castlelake, och med stöd från Atlas SP Partners. I samband med etableringen av samriskbolaget frigörs likvida medel till SBB genom ett låneavtal om cirka 5,7 miljarder kronor.

Intrum och Cerberus Capital för samtal om att köpa en portfölj med förfallna fordringar på cirka 7 miljarder euro, enligt Bloomberg News källor. Intrum steg 0,6 procent.

Omsorgsbolaget Humana noterades upp 0,8 procent. Humana Assistans har ansökt om skadestånd om 240 miljoner kronor från staten med anledning av Inspektionen för Vård och Omsorgs, IVO, beslut att återkalla bolagets tillstånd, ett beslut förvaltningsrätten sedan reviderade.

På analysfronten har Handelsbanken sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Clas Ohlson, på tre månaders sikt, till behåll från köp. Aktien sjönk 2,9 procent.

Bland de mindre bolagen rusade Pierce, e-handelsbolag verksamt inom motorcykelprodukter, 14 procent. Affärsvärlden har satt köpstämpel på Pierce och bedömer att aktien kan vara en intressant option på en kommande återhämtning för hushållen. Även Börsveckan har satt en köprekommendation på Pierce.

Nilörn steg 2,9 procent till 77:40 kronor. Efter två svåra år för bolaget, som bland annat tillverkar etiketter och förpackningar, räknar Aktiespararna nu med en vändning och delar ut en köprekommendation med en riktkurs på 90 kronor.

Haypp, som säljer snus och nikotinpåsar online, sjönk drygt 4 procent till 79:20 kronor. Inför öppning mäklade Pareto internt en storpost om cirka 1,5 procent av kapitalet i Haypp till kurs 80 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -