Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index rörde sig närmast horisontellt under måndagen och stängde på knappt 1000 punkter (+0.05 procent). Indexet utvecklas i en stigande trend på medellång sikt och har under veckan testat 1000-punktersnivån. Den senaste tidens positiva utveckling har gjort att indexet brutit upp genom den tidigare toppnoteringen intill 972 punkter. Detta har gett köpsignal och vi har all-time-high nivån runt 1045 punkter att förhålla oss till på uppsidan.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 62 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 58. Vi har därmed en viss övervikt av optimister på börsen.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 626 köp och 158 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 80 procent. Köpandelen på årsbasis är 82 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Industrikoncernen Momentum Group ser bra ut tekniskt. Aktiekursen utvecklas inom en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investernarna har varit villiga till att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget och det signalerar fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Uppsidan anses stor då det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 147 kronor. Ett RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt, vilket indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

Momentum Group B är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  Teknikhandelsbolaget OEM International B ser tekniskt positiv ut. I början på maj i år bröt aktiekursen upp genom taket på en närmast horisontell trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

En horisontell trend indikerar att marknaden är i balans och trendbrottet är det ett tecken på en ökad efterfrågan där det har uppstått ett överskott av köpare. Det en bra köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på horisontella trendbrott då aktier med liknande köpsignaler i snitt har haft en årlig meravkastning mot index på cirka 19.1 procentenheter.

Den 8 maj i år identifierades även en stark köpsignal från en så kallad rektangelformation (REC) som signalerar en fortsatt uppgång. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid nedgång har kursen stöd vid cirka 105 kronor. Kursen återfinns därmed en bra bit över närmaste stödnivå och det är också en stark köpsignal enligt Investtechs forskning. Det kortsiktiga momentumet i aktien är starkt positivt, med RSI över 70.

OEM International B är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Försvarsteknikbolaget W5 Solutions ser negativ ut ur ett tekniskt perspektiv som avspeglar investerarnas vilja att investera i bolaget. Aktiekursen utvecklas i en fallande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Investerare har över en längre period godtagit lägre och lägre kurser för att komma ut ur aktien och statistiskt är det en stark säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat på mer än 23000 aktier med fallande trendkanaler.

Den 22 maj i år identifierades även en sälsignal från en negativ rektangelformation (REC) som signalerar en fortsatt nedgång. Kursen har samtidigt brutit ned genom stödet vid cirka 70.00 kronor som därmed har ombildats till en ny motståndsnivå.

W5 Solutions har haft både insiderköp och insiderförsäljningar under de senaste 18 månaderna. Fler insiderförsäljningar gör dock att aktien är negativ på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -