Fondspararna alltmer offensiva i maj

Fonder Stockholmsbörsen går mot en uppgång runt 3 procent i maj och har med det utvecklats närmare 12 procent sedan årsskiftet. Det är tydligt att Sverige är på väg ut ur lågkonjunkturen och fondspararna positionerar sig därefter, det visar statistik från Avanza.

I början av maj gav Riksbanken beskedet att Sveriges styrränta sänks med 25 punkter. I samband med det verkar fondspararna mer optimistiska om den svenska ekonomins framtid.

”Efter en lång period med en stor majoritet av fondkronorna placerade i globalfonder börjar nu andra fondkategorier ta mer och mer plats”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Felicia Schön

”Under månaden gör nästan 20 procent fler fondsparare nettoköp som är hela 2,5 gånger större än för ett år sedan, vilket är en otroligt stor ökning.”

Globalfonder fortsatt favorit

I maj köper fondspararna globalfonder, Sverigefonder och investmentbolagsfonder. ”Globalfonder är fortfarande fondspararnas stora favorit.

Kategorin har länge stått för en övervägande majoritet av fondköpen men nu ser vi att dominansen börjar avta ordentligt till förmån för andra, och fler, fondkategorier.

Både Sverigefonder och Investmentbolagsfonder ökar kraftigt, men även andra kategorier såsom tillväxtmarknadsfonder, Europafonder och Kinafonder ökar i popularitet bland fondspararna.

”Det ser ut som att man växlar upp riskviljan”, säger Felicia Schön.

Flera fondkategorier blir alltmer populära, men det är en som verkligen sticker ut i månadens fondhandel. Småbolagsfonder har rört sig från att vara den näst mest nettosålda kategorin i april till sjätte mest nettoköpta i maj.

 

”Jag har varit förvånad över att fondspararna tidigare varit så passiva i småbolagsfonderna, men det verkar som att en faktisk räntesänkning var det som behövdes för att spararna skulle återfå tron på marknaden”, säger Felicia Schön.

För de som köpte tidigt under månaden har det givit fin avkastning också – svenska OMXS Small Cap GI har stigit med över 9 procent i maj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -