Höj insatsen och minska brf-lånen

Bostad Många bostadsrättsföreningar amorterade lite eller inte alls under åren med låga räntor. Det har lett till att intresset för att höja insatser för att minska lånen har ökat.

Många bostadsrättsföreningar pressas av höga räntekostnader. Det har lett till att fler vill göra kapitaltillskott till föreningen, det som också kallas för insatshöjning, det skriver tidningen Din bostadsrätt. Det handlar alltså om att medlemmarna skjuter till pengar till föreningen.

Avdragsgillt

Ur ett ekonomiskt perspektiv är det ett bra sätt att minska belåningen i högt skuldsatta föreningar. Anledningarna är främst två. Den första är att kapitaltillskottet är avdragsgillt vid försäljning av bostadsrätten. Den andra är att du som privatperson kan göra ränteavdrag på 30 procent.

Kan höja värdet på bostaden

Utöver dessa två uppenbara fördelar kan en lägre skuldsättning och avgift ge en högre värdering på bostadsrätten. Här kan du läsa mer om varför det är bra att brf:er amorterar.

Två tredjedelar av föreningsstämman måste rösta ja till om det ska bli beslut om insatshöjning. Efter det krävs ett godkännande av hyresnämnden, vilket är tvingande för alla medlemmar.

Medlemmar som inte har pengar att skjuta till kan såklart hamna i kläm. I ett sådant fall kan bostadsrättsföreningen låna ut pengar till bostadsrättsinnehavaren, antingen med avbetalning eller med villkoret att skulden betalas tillbaka vid försäljning av bostaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -