Spararna dippköper IPO-kraschad aktie

Aktier Aktiespararna dippköper å ena sidan rapportbesvikelser, men köper å andra sidan även börsraketen nummer ett, Nvidia, i juni. Det visar statistik från Avanza.

Stockholmsbörsens breda index är ned ett par procentenheter i juni, vilket innebär att börsmånaden ser ut att bli en av två negativa hittills i år.

”Aktiespararna kan trots det vara nöjda med det första börshalvåret med ett index som är upp över 10 procent”, säger Philip Scholtzé, sparekonom Avanza.

Philip Scholtzé

I juni köper spararna främst Nvidia, Evolution och Investor.

Nvidia tar sig för första gången i år till toppen av aktiespararnas köplista. Aktien har rört sig i sidled under våren, men fick ny fart efter att bolaget än en gång slagit högt ställda förväntningar när de släppte rapport i slutet på maj. Kursen är nu upp över 150 procent hittills i år.

Aktiespararna försöker sig på dippköp i två aktier vars rapportsläpp resulterat i negativ kursutveckling. Medicinteknikbolaget Elekta lnådde inte upp analytikernas förväntningar när de presenterade Q4-rapport i början på juni och aktien är ned över 20 procent sedan dess.

Liknande ser det ut för industribolaget Nibe som släppte Q1-rapport i maj. Marknaden reagerade negativt och kursen har inte återhämtat sig sedan dess. I juni har aktien tappat nästan 14 procent.

”Många väntar på att marknaden för nynoteringar ska komma tillbaka. Läkemedelsbolaget Cinclus Pharma gjorde under månaden entré på Stockholmsbörsen men stängde under introduktionspriset den första handelsdagen och är ned 26 procent hittills. Den missbedömningen är inte optimal för IPO klimatet, men aktiespararna passar på att köpa”, säger Philip Scholtzé.

Anmärkningsvärt är att Game Stop är en av de mest köpta aktierna, efter att den åter blivit haussad i sociala medier.

”Det är skrämmande. Aktiekursen är helt frånkopplad bolagets fundamentala utveckling och det innebär rejäl risk för den som spelar med aktien”, säger Philip Scholtzé.

I maj säljer spararna främst Handelsbanken, Calliditas Therapeutics och Resurs. Budaktuella Calliditas Therapeutics fortsätter att nettosäljas efter budet i slutet på maj och handlas strax under budkursen. Även Resurs Holding, vars aktieägare också fick ett kontantbud nyligen, syns på säljlistan. Aktiekursen studsade upp efter budet och hämtade igen stora delar av årets nedgång.

”Då passar aktiespararna på att sälja”, säger Philip Scholtzé, och fortsätter:

”Aktiespararna tar även vara på tillfället att sälja av molnkommunikationsbolaget Sinch. Aktien som tappat en tredjedel av sitt värde hittills i år är den senaste veckan upp 13 procent – utan att bolaget presenterat några nyheter.”

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -