Sök på Placera

Väderbrus för målinriktat H&M

Rapportkommentar: En försenad höst sätter press på H&M:s försäljning, men viktigare är att stegen mot lönsamhetsmålet fortsätter. Niomånadersrapporten håller hoppet om en återgång till tvåsiffriga rörelsemarginaler levande.

Publicerad: 2023-09-27 11:33 av Martin Blomgren

Aktierna som tappar och lockar ägare

Börs: Aktieägarna har flytt från SBB i år och istället har de strömmat in till storbankernas ägarlistor. Placera har gått igenom vilka aktier som har tappat och ökat mest i popularitet i år.

Publicerad: 2023-09-25 14:10 av Martin Blomgren

Vad säger ett p/e-tal egentligen?

Börs: Det finns många sätt att värdera ett bolag och det till synes enklaste och vanligaste är p/e-talet. Men vad är högt, vad är lågt, vad är normalt och varför är det både så omtyckt och utskällt? Placera benar ut vad det mest kända nyckeltalet på börsen egentligen säger.

Publicerad: 2023-09-20 14:22 av Martin Blomgren

Aktierna vi köper inför räntetoppen

Redaktionspodden: Redaktionspodden denna vecka handlar om hur man ska tänka kring budpliktsbud, hur vi positionerar oss inför räntetoppen, därför är amerikanska dryckesaktier intressanta och Pekkas bottenfiske. Med Pekka Kääntä, Karl Lans och Martin Blomgren.

Publicerad: 2023-09-15 11:59 av Placera.

BofA: Investerarna viktar upp USA

Marknad: Fondförvaltarna är inte längre lika pessimistiska till aktiemarknaden, med undantag för Kina där oron växer. Det visar den senaste investerarenkäten från BofA.

Publicerad: 2023-09-13 10:46 av Martin Blomgren

Budpliktsbud inget recept på succé

Börs: Förra veckan hände det igen, en storägare passerade en gräns och tvingades lägga ett bud. Placera går igenom de senaste budpliktsbuden och varför det inte alltid är något att glädjas åt för aktieägarna.

Publicerad: 2023-09-11 12:08 av Martin Blomgren

Podd: Aktierna som är felvärderade

Placerapodden: I veckans avsnitt av Redaktionspodden blandas köptips med varningar och intressanta jämförelser med balanserade iakttagelser. Medverkar gör Martin Blomgren, Ellinor Beckett och Daniel McPhee.

Publicerad: 2023-09-08 13:25 av Placera.

H&M-rivalen rycker i toppen

Börs: Precis som H&M har den spanska ärkerivalen Inditex hämtat sig på börsen efter några tunga år. Den spanska jätten närmar sig nu ett nytt kursrekord och analytiker pekar på flera faktorer som talar för att de kan rycka ifrån i konkurrensen.

Publicerad: 2023-09-07 11:21 av Martin Blomgren

Vinstprognoserna vänder upp i USA

Börs: Efter en rapportperiod där merparten av bolagen slog förväntningarna i USA har analytikerna börjat skruva upp helårsprognoserna. Ett blekt 2023 vinstmässigt har potential att följas av ett betydligt bättre 2024.

Publicerad: 2023-09-04 10:51 av Martin Blomgren

Nya aktier, utdelare och loserportföljen

Redaktionspodden: I veckans redaktionspodd går vi igenom aktierna vi tror på inför hösten, synar några högutdelare, reder ut hur man gör med kryptoförluster och varför vissa investeringar inte gillas på börsen. Med Ludvig Löngårdh, Ellinor Beckett, Martin Blomgren och Daniel McPhee.

Publicerad: 2023-09-01 11:58 av Placera.

Svajigt börsår för utdelningsaktier

Börs: En allt högre ränta på sparkontot börjar bli en tuff konkurrent för utpräglade utdelningsaktier. Många högutdelare utanför fastighetssektorn har visserligen hållit vad de lovat men kan ändå se tillbaka på ett trögt börsår, visar vår återblick på fjolårets utdelningsportfölj.

Publicerad: 2023-08-30 12:25 av Martin Blomgren

Träffsäkra blankare i vinnarhålet

Börs: Blankarfirmorna har fått mycket medieutrymme i det skakiga börsklimatet men hur träffsäkra är de egentligen? Som grupp visar statistiken att de har prickat väldigt rätt på Stockholmsbörsen.

Publicerad: 2023-08-24 10:26 av Martin Blomgren

Storbolagen: Värdeaktier eller värdefällor?

Börs: Nästan alla Stockholmsbörsens storbolag handlas till lägre vinstmultiplar än vad de brukar göra, visar Placeras genomgång. Betyder det att de är mer värdefulla än dagens aktiekurser visar eller att en värdefälla har gillrats?

Publicerad: 2023-08-23 11:00 av Martin Blomgren

Håller lågtrycket på börsen i sig?

Placerapodden: I veckans avsnitt av Placeras redaktionspodd pratar Martin Blomgren och Ellinor Beckett om överdrivna rapportreaktioner, en bortglömd aktie som kan bjuda på överraskningar och hur du kan undvika att bli en förlorare på bankernas räntenetto.

Publicerad: 2023-08-18 12:47 av Placera.

Kvartalets största rapportreaktioner

Rapportperioden: Rapportperioden går in i slutskedet och de kraftiga kursreaktionerna fortsätter att rulla in. Placera går igenom de största upp- och nedgångarna på rapportdagen under kvartalet.

Publicerad: 2023-08-17 13:49 av Martin Blomgren

New Wave gasar i uppförsbacke

Rapportkommentar: Marknaden har blivit tuffare för kläd- och presentföretaget New Wave och vinsttillväxten mattas av. Hösten bjuder på en uppförsbacke men en offensiv strategi och låg värdering talar för aktien.

Publicerad: 2023-08-16 10:58 av Martin Blomgren

Så har vinstprognoserna förändrats

Börs: Små justeringar på det stora hela, men kraftiga kapningar hos bolagen som kom med besvikelser. Det är utfallet av prognosförändringarna i storbolagen efter rapporterna.

Publicerad: 2023-08-11 08:43 av Martin Blomgren

Bottenfiske i småbolagsdammen

Placerapodden : I veckans redaktionspodd pratas det bland annat om varför det kan vara läge att gå in i småbolag, två aktiecase och en kommande IPO. Med Martin Blomgren, Karl Lans och Ludvig Löngårdh.

Publicerad: 2023-08-11 07:50 av Placera.

Slagläge för småbolagsaktier?

Börs: Börsens småbolag har jobbat i motvind de senaste åren och har som grupp utklassats av jättarna på börsen. I sommar har balansen förändrats och kanske är det början på en större comeback för de små.

Publicerad: 2023-08-07 14:22 av Martin Blomgren

Fjorton köpvärda aktier i augusti

Köptips: Rapportperioden har satt tydliga avtryck på börsen och även på vår aktielista. Nu flyttas fokus från stora till små bolag och till makrostatistiken. Vi har is i magen och gör bara några mindre justeringar inför augusti.

Publicerad: 2023-08-01 08:43 av Martin Blomgren

Lyx, lönefällor och tveksamma insiderköp

Redaktionspodden: Vikande efterfrågan på lyx, lönenivån att se upp med, egna aktieaffärer och tveksamma regler för insynsköp är några ämnen vi dyker ned i den här veckan. Med Pär Ståhl, Ellinor Beckett och Martin Blomgren.

Publicerad: 2023-07-28 08:37 av Placera.

Tratons återhämtning rullar på

Rapportkommentar: Tratons ombyggnad börjar sätta sig och senaste rapporten visar att bolaget är på rätt väg, med Scania som klassens ljus. Orderingången faller visserligen, men det är inte oväntat och värderingen lämnar fortfarande stort utrymme för en högre aktiekurs.

Publicerad: 2023-07-26 12:16 av Martin Blomgren

Här insynsköper börstopparna

Börs: Mats Qviberg, Conny Ryk och Johan Forsell. Det är några som har passat på att göra större aktieköp i sina bolag visar vår genomgång av de senaste veckornas insynsaffärer.

Publicerad: 2023-07-25 11:44 av Martin Blomgren

Största rapportskrällarna i USA

Rapportperioden: Flygoperatörer och husbyggare tillhör bolagen som slagit förväntningarna mest i den amerikanska rapportperioden hittills. Med en allt högre värdering av USA-börsen riktas nu blickarna mot stora och indextunga teknikpjäser som Microsoft och Alphabet som rapporterar i veckan.

Publicerad: 2023-07-24 10:20 av Martin Blomgren

Börsen imponeras inte av rapporterna

Rapportperioden: De flesta storbolagen har lagt ytterligare ett bra kvartal till handlingarna och Placeras genomgång visar att en förkrossande majoritet har slagit vinstprognoserna. Och de som inte har gjort det har fått veta att de lever.

Publicerad: 2023-07-21 12:23 av Martin Blomgren

Tvära kast i rapportstormen

Redaktionspodden: Rapporterna väller in och i veckans redaktionspodd letar vi trender i de cykliska bolagen och tar tempen på några av kursförlorarna. Bakom spakarna: Martin Blomgren och Daniel McPhee.

Publicerad: 2023-07-20 15:03 av Placera.

Robotarna jobbar för Husqvarna

Rapportkommentar: Det viktiga andra kvartalet blev bra för Husqvarna, med starkt kassaflöde och tillväxt inom framtidsområdena. Aktien är en kursvinnare i år, men kan det fortsätta?

Publicerad: 2023-07-18 10:25 av Martin Blomgren

Vild start på rapportperioden

Börs: Rapportperioden har knappt hunnit starta men redan finns det många aktier som har rört sig tvåsiffrigt i samband med att bolagen släppt sina siffror. Här är de vildaste reaktionerna hittills.

Publicerad: 2023-07-17 10:37 av Martin Blomgren

Så laddar vi inför sommarbörsen

Redaktionspodden: Börsen har surnat till och vi går igenom våra egna aktiestrategier inför sommaren, synar aktiepiloter, aktier i nischbanker och robotkirurgi och botaniserar bland vinstvarningarna som kommit. Med Martin Blomgren, Daniel McPhee och Ludvig Löngårdh.

Publicerad: 2023-06-22 12:56 av Placera.

Försiktiga paket från Fedex

Rapportkommentar: Distributionsjätten Fedex noterar fortsatta volymnedgångar under våren och levererar en försiktig prognos för kommande året i sitt bokslut. Hoppet den närmaste tiden står till att besparingar kan lyfta vinsten.

Publicerad: 2023-06-21 10:52 av Martin Blomgren

Visa fler resultat